5. april 2024 17:51

FAO: Svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

FAO: Svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto

Foto: Shutterstock.com/Anna Om, ilustracija

RIM - Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (Food and Agriculture Organization, FAO) saopštila je danas da su svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto, što je prvo poskupljenje u proteklih sedam meseci.

FAO indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda, u martu je iznosio 118,3 poena, što je za 7,7 odsto niže nego istog meseca prošle godine.

U saopštenju se navodi da su u martu cene biljnih ulja porasle za osam odsto u odnosu na februar i time su cene palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja dostigle najviše iznose u proteklih godinu dana.

Međunarodne cene palminog ulja porasle su zbog sezonski slabije proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i velike domaće potražnje u jugoistočnoj Aziji, dok su se cene sojinog ulja, podstaknute snažnom potražnjom iz sektora biogoriva u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama, oporavile od višegodišnjih padova.

Cene mlečnih proizvoda su šesti mesec zaredom u porastu, a povećanje cena u martu iznosilo je 2,9 posto u odnosu na februar.

FAO indeks cena mesa je takođe u porastu, jer su međunarodne cene živinskog, svinjskog i goveđeg mesa uvećane za 1,7 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Nasuprot ostalim poskupljenjima, cene žitarica opale su za 2,6 odsto u poređenju sa februarom i čak 20 odsto u odnosu na mart 2022. godine.

Ovaj pad je izazvan smanjenjem svetskih izvoznih cena pšenice, koje su opale zbog jake izvozne konkurencije između Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a dodatno su naglašene kineskim otkazom otkupa.

Izvozne cene kukuruza porasle su u martu, delimično zbog logističkih poteškoća u Ukrajini, dok je FAO indeks cena pirinča opao za 1,7 odsto usled smanjene svetske potražnje za uvozom.

FAO indeks cena šećera je takođe opao za 5,4 procenta u poređenju sa februarom, pri čemu je pad cena uglavnom izazvan revizijom prognoze proizvodnje šećera u Indiji za 2023. i 2024. godinu i poboljšanim tempom žetve na Tajlandu.