10. april 2024 17:53

Ugroženo snabdevanje gorivom iz ruske rafinerije Orsk zbog izlivanja reke Ural

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ugroženo snabdevanje gorivom iz ruske rafinerije Orsk zbog izlivanja reke Ural

Foto: AP Photo/

MOSKVA - Rukovodstvo ruske rafinerije nafte Orsk saopštilo je da je ugroženo snabdevanje gorivom, nakon što je bilo prinuđeno da prekine proizvodnju zbog velikih poplava.

U toj fabrici proglašeno je stanje "više sile" 8. aprila, pošto se izlila reka Ural, navedeno je u dokumentu kompanije Forteinvest, u koji je Rojters imao uvid.

Forteinvest, vlasnik rafinerije u Orsku, saopštio je da je fabrika zatvorena kako bi bili izbegnuti ekološki rizici i osigurana bezbednost na radu.

Ta kompanija ističe da će i dalje otpremati gorivo iz svojih zaliha za potrebe regiona i ispunjavati druge obaveze, ali upozorava da bi rokovi isporuke proizvoda mogli da budu pomerani.

Agencija napominje da je rafinerija u Orsku prošle godine preradila 4,5 miliona metričkih tona nafte (ili 90.000 barela dnevno).

Poplave su danas zahvatile gradove i naselja širom Rusije i Kazahstana, nakon što se treća po dužini reka u Evropi izlila iz svog korita, kada je poplavila delove ruskog grada Orenburga i dovela do evakuacije oko 110.000 ljudi.

Rojters podseća da su poplavne vode u petak probile branu u gradu Orsku, koji se nalazi uzvodno na Uralu.

Rusko Ministarstvo energetike saopštilo je da događaji oko Urala neće ostaviti veće posledice po tržište, s obzirom na to da je većina rafinerijskih jedinica u Orsku već bila zatvorena pre poplava radi planiranog održavanja, prenela je novinska agencija RIA.

Ministarstvo je dodalo da će biti pogođeno samo 0,1 odsto planirane aprilske proizvodnje motornog goriva u Rusiji.

Ruske rafinerije nafte već su imale problema zbog ukrajinskih napada dronovima i tehničkih prekida, što je primoralo Moskvu da od 1. marta na pola godine zabrani izvoz benzina (uz neke izuzetke), navodi Rojters.