23. februar 2023 12:41

Srbija i Crna Gora na Sajmu turizma: Očekujemo rekordnu sezonu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija i Crna Gora na Sajmu turizma: Očekujemo rekordnu sezonu

Foto: Shutterstock.com/ FTiare, ilustracija

BEOGRAD - Direktorka Turističke organizacije Srbije Marije Labović rekla je da 44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu od jutros beleži veliki broj posetilaca, a turistička ponuda Srbije predstavljena je kombinacijom tradicionalnog i modernog.

"Imamo predstavljanje i tradicionalnih zanata i moderne tehnologije zahvaljujući kojoj će posetioci Sajma moći da zakorače u destinacije koje nudimo", rekla je Labović gostujući u "Uranku" na televiziji K1.

Što se tiče samog interesovanja za ovaj sajam, Labović kaže da su, osim domaćih među posetiocima i strani državljani, a da iskustvo pokazuje da oni najčešće odsedaju u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu i Kragujevcu.

Ona je istakla da su ankete pokazale da su glavni razlozi za dolazak stranih turista u Srbiju aktivan odmor i boravak u prirodi, kulturno-istorijske znamenitosti, srpsko gostoprimstvo i gastronomija.

Labović ističe da su na Sajmu predstavljene sve destinacije u Srbiji, a kada je reč o cenama naglašava da se u Srbiji može pronaći odmor za "svačiji džep" kao i da je privatni smeštaj je jeftiniji od hotelskog.

"Naši planinski centri se nalaze u top 10 po broju noćenja kada su domaći turisti u pitanju. To će biti slučaj i ove godine. Naši planinski i banjski centri mnogo su uložili u turističku infrastrukturu kako bi mogli da ponude sadržajne odmore tokom cele godine", rekla je Labović.

Labović kaže da je prethodna godina bila nova rekordna godina za srpski turizam, i ocenila da će ova godina biti još bolja i postaviti novi rekord.

"Imali smo više od 12,5 miliona noćenja i kada je devizni priliv od turizma u pitanju imali smo više od 2,5 milijarde evra deviznog priliva. I Evropska turistička komisija prepoznala je da je Srbija imala najveći procentualni rast u broju noćenja inostranih turista", zaključila je Labović.

Crna Gora je takođe optimistična u novoj sezoni, a prema rečima Jelene Kaluđerović iz Turističke organizacije Budvanska rivijera, turizam je uprkos brojnim društveno-ekonomskim dešavanjima u porastu, a to pokazuju i prve statistike ranog bukinga koje su odlične.

Budva je i dalje najposećenija, rekla je ona, a za njom slede Tivat i Herceg Novi.

"Budva ima dobru geografsku poziciju i prepoznata je kao mesto doživljaja, od muzičkih i kulturnih dešavanja, aktivnog turizma, a imamo i jako lepo zaleđe koje je manje poznato, a jednako lepo. Verujem da će Crna Gora ove godine biti omiljena destinacija za turiste, prevashodno one iz Srbije, jer je to već višedecenijska tradicija", rekla je Kaluđerović u "Uranku".

Kaluđerović je ocenila da će Crna Gora u nautičkom turizmu dominirati u odnosu na Hrvatsku, a da je već veliki broj turista iz Hrvatske prešao u Crnu Goru upravo iz tog razloga.

"A i cenovno smo jeftiniji. Ima još mnogo posla kada je reč o putnoj infrastrukturi, cilj nam je da budemo dostupniji kao automobilska destinacija, a mnogo se radi i na avio-dostupnosti. Iz godine u godinu imamo sve više država s kojima imamo direktne letove", rekla je Kaluđerović.

Ona je istakla da je optimista za ovu sezonu, jer, kako je rekla Crna Gora ima i teritorijalnu prednost.

"Sada ste na moru, a za dva sata ste u Kolašinu i skijate. Letnji turizam je uvek bio više u fokusu, ali i naš sever je predivan i radićemo na njegovoj intenzivnijoj promociji, jer zaslužuje jednaku pažnju kao i jug naše zemlje", zaključila je Kaluđerović.

Što se tiče cena smeštaja u Budvi, Kaluđerović ističe da rizort „Slovenska plaža“ nudi najpristupačnije cene kao i veliki broj sadržaja za porodični odmor.

"Četvoročlana porodica u maju polupansion po osobi će plaćati 33 evra, uz popuste za decu do 12 godina. Doplata za ručak je 10 evra po osobi, imate i parking. U julu i avgustu cena ide i do 68 evra po osobi. Suočeni smo s inflacijom, pa su cene veće nego prošle godine, ali uvek nudimo i specijalne akcije", rekla je Kaluđerović.

Na Sajmu turizma, dodala je ona, posetioci mogu da rezervišu odmor po ceni umanjenoj za 15 odsto.

Ona je naglasila da plaže funkcionišu tako što se daju u zakup i zakupci kreiraju cene plažnog mobilijara i usluga u ugostiteljskim objektima.

"Budva je gradila svoj brend godinama i cene su svakako veće nego u Sutomoru. Ali, raznolika je ponuda i Crna Gora nudi odmor za svačiji džep. Očekujemo najviše turista iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine. Ukrajinci i Rusi više nisu naši najbrojniji turisti, oni sada žive u Budvi, iznajmljuju stanove i rade onlajn iz Budve", rekla je Kaluđerović.

Crna Gora je prisutna i na Sajmu turizma u Minhenu, dodala je ona, i rekla da se trude da povrate goste iz Zapadne Evrope, prevashodno iz Nemačke i skandinavskih zemalja.

"Lepa vest je i ekspanzija izraelskog tržišta, pa je za ovu godinu najavljeno devet letova nedeljno na relaciji Podgorica – Tel Aviv. Prvi put u istoriji prošle godine uvedeni su i direktni letovi na relaciji Podgorica", kazala je Kaluđerović.

Ona je istakla da je turizam u uzlaznoj putanji i da se Crna Gora u prethodnoj godini približila rezultatima 2019. a da su predviđanja da će ova godina premašiti i rezultate iz 2019. godine.