9. decembar 2022 13:07

Brnabić: Let Beograd-Tjenđin učvrstiće privredne veze Srbije i Kine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Let Beograd-Tjenđin učvrstiće privredne veze Srbije i Kine

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Prvi let Er Srbije za Kinu od Beograda do Kine dodatno će ojačati privredne veze dve zemlje, dovesti nove investitore, kada se normalizuje situacija sa kovidom privući veliki broj turista u našu zemlju, ali i unaprediti međuljudske odnose dva naroda, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić povodom prvog leta od Beograda za kineski grad Tjenđin.

Širokotrupni avion Er Srbije za Tjenđin, koji nosi naziv po naučniku ”Nikoli Tesli”, će poleteti danas u 14.10 časova, a na beogradskom aerodromu tim povodom organizovana je konferencija.

Prvi avion koji će leteti za Kinu posle 2022. godine pozdravili su pored premijerke Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

 

Sporazum o slobodnoj trogovini s Kinom dodatno će privući investitore u Srbiju

Brnabić je izjavila danas da će Sporazum o slobodnoj trogovini sa Kinom dodatno privući investitore iz celog sveta u Srbiju, ali i podići konkurentnost domaćih kompanija.

Brnabićeva je tako odgovorila na pitanje novinara šta očekuje od planiranog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da li mogu naši privrednici da budu u problemi, pošto treba da konkursišu robi koja će dolaziti iz Kine.

"U poslednjih 10 godina naš izvoz u Kinu je porastao 152 puta, a u poslednje tri godine se triplirao. Verujem u konkurentnost naše privrede i da sa Sporazumom o slobodnoj trgovini možemo to da podignemo još najmanje 152 puta. Verujem u principe otvorene privrede i da kada imate otvorenu privredu domaća preduzeća postaju sve konkurentnija. A kada imate mere protekcinizma, kao sada što sada imaju pojedine zemlje prema Kini jer ne mogu da se takmiče sa kineskim kompanijama, to onda dodatno podriva konkurentnost njihovih preduzeća i ekonomije", istakla je Brnabićeva. 

Er Srbija planira da uvede još 20 novih letova tokom 2023.

Srbija će, zahvaljujući nacionalnoj avio kompaniji Er Srbija, u toku 2023. dobiti 20 novih letova ka evropskim centrima, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare uoči direktnog leta između Beograda i kineskog grada Tjenđina, koji je planiran za 14.10 sati.

Brnabić je istakla i da je nacionalna kompanija jedna od retkih u Evropi koja ima direktne letove ka SAD i da se za sada iz Beograda leti za Njujork, a da će uskoro početi i letovi za Čikago.

Premijerka je tako prokomentarisala dalje planove nacionalne kompanije, naglašavajući da naša zemlja jedina u regionu ima direktne letove za Kinu.

"Ponosna sam što smo zahvaljujući Er Srbije vazdušno čvorište centralne i jugoistočne Evrope, zato što smo postigli da smo konektovani sa svakim evropskim centrom", rekla je Brnabić.