16. maj 2023 11:43

Otvoren 65. Međunarodni sajam tehnike na Beogradskom sajmu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren 65. Međunarodni sajam tehnike na Beogradskom sajmu

Foto: TANJUG/Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

BEOGRAD - Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 65. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća pod sloganom "Restart", koji će do 19. maja okupiti 500 izlagača, od čega će njih 200 biti iz stranih zemalja.

Manifestaciju je otvorila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović koja je poručila da je tehnologija tu da nam pomogne, olakša i unapredi život.

"Danas se susrećemo sa neverovatno brzim razvojem nauke. Smatram da polako postajemo svesni koliko to utiče na naše živote", rekla je Begović.

Univerzitetski profesor i privrednik Dejan Ilić poručio je prisutnima da je pozitivno iznenađen ovogodišnjim brojem izlagača.

"Sajam tehnike je jako bitan za mlade ljude koji će uz praksu na fakultetima i firmama olakšati tehničku budućnost našeg naroda", objasnio je Ilić.

Cilj održavanja Sajma tehnike je da predstavi proizvode i tehnološka dostignuća u globalno-trendovskim oblastima, kao što su automatizacija i robotika, veštačka inteligencija i mašinsko učenje, internet stvari (IoT), 5G mreže, blokčejn tehnologija, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologija, čiste energije, kvantni računari, dronovi, te brojne oblasti u okviru telekomunikacija, informacionih tehnologija, medicinskih uređaja, energetike, transporta, građevinarstva i drugih oblasti.

Sajam će se fokusirtati na najnovija dostignuća u tehnologiji i inovacijama, posebno u oblasti industrija 4.0 i 5.0, zasnovanim na inovativnim industrijskim tehnologijama koje predstavljaju revoluciju u interagovanju sa digitalnim svetom.

Tehnologija 4D podrazumeva trodimenzionalnu projekciju sa dodatkom vremenske dimenzije, što omogućava posmatraču da doživi interaktivno iskustvo i da se oseća kao da je deo projekcije, dok 5D tehnologija predstavlja inovativan pristup kreiranju interaktivnih iskustava koji su sve bliži realnom životu, a koristeći sve čulne stimulacije, osim vizuelne i zvučne, vibracije, mirisi, vetar može se poboljšati i povećati interakcija korisnika sa digitalnim svetom.

Zadatak ove manifestacije jeste da da zainteresovane upozna sa različitim primenama ovih tehnologija u industriji, turizmu, medicini, zabavi, obrazovanju i drugim oblastima i sa proizvodima, uslugama i znanjima u vezi sa ovim tehnologijama.

Posetioci će moći da se upoznaju sa najnovijim proizvodima i uslugama koje nude kompanije, da testiraju različite uređaje i tehnologije, da učestvuju u radionicama i predavanjima i da se informišu o trendovima u industriji i inovacijama.