11. januar 2024 15:37

Uroš Kandić: Broj dolazaka turista iz Kine prošle godine bio veći za 230 odsto nego 2022. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uroš Kandić: Broj dolazaka turista iz Kine prošle godine bio veći za 230 odsto nego 2022. godine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Kinesko tržište je prošle godine bilo najbrže rastuće tržište sa koga su u Srbiju dolazili strani gosti, a broj dolazaka kineskih turista bio je veći za 230 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

On je u razgovoru sa savetnikom za kulturu u kineskoj ambasadi u Beogradu Tang Dašengom istakao da je u prvih 11 meseci prošle godine Srbiju posetilo 85.000 kineskih turista, što je povećanje od 230 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštilo je Ministarstvo turima i omladine.

Kada je reč o noćenjima, Kandić je naveo da su kineski turisti lane ostvarili 260.000 noćenja, 62 odsto više nego 2022. godine i istakao da su time premašeni rezultati iz rekordne 2019. godine kada su kineski gosti u Srbiji bili najbrojniji.

Tang Dašeng je izrazio očekivanje da će kineski gosti nastaviti da dolaze u Srbiju u velikom broju, posebno tokom sledećeg meseca kada proslavljaju Novu godinu i zahvalio na pažnji resornog ministarstva koje je sankcionisalo pritužbe kineskih turista na vodiče koji nisu imali licence za rad.