10. februar 2024 09:00

Labović: U planinskim centrima za Sretenje rezervisano više od 80 odsto kapaciteta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Labović: U planinskim centrima za Sretenje rezervisano više od 80 odsto kapaciteta

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Interesovanje domaćih turista za odmor u planinskim centrima i banjama Srbije za predstojeći praznik je veliko, izjavila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i navela da je popunjenost smeštajnih kapaciteta na nekim destinacijama veća od 80 odsto.

Ona je za Tanjug istakla da naši ljudi vole da Sretenje, Dan državnosti Srbije, provedu u prirodi, pa gledaju da povežu dva vikenda i dobiju lep odmor.

"Prema informacijama sa samih destinacija, veliko je interesovanje za sledeću sedmicu naročito za boravak u planinskim centrima i ako statistički gledamo prethodne godine, februar je uvek dobar mesec posebno za planinske centre, ali sve češće i za banje. Tako hotelijeri sa Kopaonika kažu da je popunjenost smeštaja na ovoj planini između 80 i 90 odsto, na Zlatiboru je takođe više od 80 odsto, a veliko je interesovanje i za Divčibare, Sokobanju, Vrnjačku Banju, kao i Taru, Zlatar, Staru Planinu", istakla je ona.

Dodala je da turistima i vreme ide naruku, jer je recimo za razliku od lane, kada je bilo manje snega, ove godine situacija sa količinom snega na stazama je bolja.

"Imamo informacije od Skijališta Srbije da se sve staze osnežavaju i kada govorimo o Kopaoniku važno je reći da će sledeće sedmice noću i u jutarnjim satima biti niske temperature, što će omogućavati da staze mogu da se osnežavaju", navela je Labović.

Prema njenim rečima, nastavlja se niz dobrih vesti kada je reč o srpskom turizmu, što pokazuju i rezultati istraživanja koje je objavila Svetska trgovinska organizacija a koji kažu da se Srbija nalazi na prvom mestu po procentualnom rastu prihoda od turizma, od strane stranih turista.

"Ja ću podsetiti da smo prema rezultatima zaključno sa novembrom prošle godine imali devizni priliv od 2,32 milijarde evra, što je za pet procenata više nego godinu dana ranije, tako da očekujemo da će, kada stignu decembarski rezultati, prošla godina biti zaista rekordna po svim parametrima", rekla je Labović.

Dodala je da je realno očekivati da će se i ove godine nastaviti sa nizanjem dobrih rezultata, pošto je dosta urađeno u turističkoj i putnoj infrastrukturi, a destinacije su obogaćene dodatnim sadržajima.

"Očekujemo da će potražnja za Srbijom biti dobra i ove godine. Prošla godina je bila godina kada smo prvi put zabeležili veći broj inostranih nego domaćih turista i mislim da će se taj trend nastaviti i ove godine, s tim što očekujemo da će nastaviti i rast domaćih turista", rekla je ona.

Dodala je da u prilog ovim očekivanjima ide i veliko interesovanje za vaučere koji su u januaru podeljeni u rekordnom roku, što bi, prema njenim rečima, mogao biti uvod u novu rekordnu godinu kada je reč o domaćim turistima.