17. februar 2024 18:00

Rekordna poseta na Prazniku mimoze duž Hercegnovske rivijere

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rekordna poseta na Prazniku mimoze duž Hercegnovske rivijere

Foto: Media Biro/video

HERCEG NOVI - Prvog dana tradicionalne manifestacije Praznik mimoze oboren je rekord kada je reč o poseti, nakon što je ta manifestacija duž hercegnovske rivijere okupila više od 35.000 gostiju iz gradova Crne Gore i regiona.

Predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je da je veliki broj gostiju došao iz pobratimskih, kao i iz gradova iz Crne Gore i regiona, kao i da su na manifestaciji bili prisutni i predstavnici diplomatskog kora.

 

''Veliki je broj gostiju iz naših gradova prijatelja i pobratima, gradova iz Crne Gore i regiona, tu su i ambasadori i predstavnici diplomatskog kora iz različitih država...To sve potvrđuje da se svi oni vrlo rado odazovu našem pozivu i zaista su puni pozitivnih utisaka kako i na koji način se ove godine Praznik organizovao“, kazao je predsednik Katić.

"Ako se po jutru dan poznaje, prema ovome što se desilo u Herceg Novom za 55. Praznik mimoze, možemo očekivati rekordnu turističku sezonu", rekao je Katić.

On je naveo da su svi hoteli u Herceg Novom puni, kao i da je dobra pupunjenost hotela u susednim gradovima.

"Praznik mimoze je najznačajnija manifestacija ovog tipa, jer dovodi veliki broj turista u Herceg Novi i Crnu Goru", dodao je Katić.

Reka gostiju pratila je svečani defile mažoretkinja, trombonjera, Gradske muzike HN, Mjesne muzike Đenović i Maškara koji se od Kumbora kretao ka Đenoviću, gde je nastupao bend Trio Mare, a potom i do Baošića gdje su za odličnu atmosferu bili zaduženi klapa Stari kapetan i bend Trio gušt.

Predsednik Mesne zajednice Baošići Đuro Cvjetković ističe da su zadovoljni i domaćini i gosti, a kako bi sve njih spremno dočekali, pripremili su za 30 do 50 procenata više posluženja.

„Baošići su danas prepuni, što pokazuje ispunjenost smeštajnih kapaciteta. Na 12 vatri smo pržili ribu, imamo 1.500 kilograma ribe, kao nikada do sada, duplirali smo mimozu u odnosu na prethodne godine, pa je podijeljeno oko 350 kilograma, imamo tradicionalne sponzore vina i piva - od Plantaža smo dobili 200 litara, mi smo kupili dodatnih 500, a od Nikšićke pivare smo dobili i 1.300 litara piva“, kazao je Cvjetković.

 

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa Vladimir Martinović ističe da se Praznik mimoze pokazao kao veličanstven događaj koji je važan, ne samo za Herceg Novi i lokalnu turističku privredu, već i kompletnu Crnu Goru.

Praznik mimoze je, kako je naveo, putokaz kako lokalne samouprave mogu dati svoj doprinos i organizovati događaje koji će dovesti brojne goste iz regiona.

Organizatori 55. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, JUK Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi.