17. avgust 2023 12:54

Bertolini posetio postrojenje u Sokobanji koje je rekonstruisano sredstvima EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bertolini posetio postrojenje u Sokobanji koje je rekonstruisano sredstvima EU

Foto: TANJUG/GO SOKOBANJA/ KRISTIJAN ĐORĐEVIĆ, SAŠA ĐORĐEVIĆ

SOKOBANJA - U okviru obilaska opština koje sprovode projekte uz podršku Evropske unije kako bi se unapredio život građana, šef Odeljenja za saradnju Delegacije (EU) u Srbiji, Nikola Bertolini je danas sa predsednikom opštine Sokobanja Miodragom Nikolićem posetio postrojenje za preradu vode za piće "Carina" u Sokobanji koje je 2019. godine rekonstruisano uz pomoć EU sredstava.

"Sokobanja je imala veliku podršku Evropske unije i mnogo projekata je realizovano uz pomoć sredstava EU, a svakako je jedan od najvažnijih upravo rekonstrukcija postrojenja za pijaću vodu 'Carina', koja je značajno unapredila sistem vodosnabdevanja u Sokobanji", rekao je Nikolić.

Dodao je da je sa Bertolinijem razgovarao i o aktuelnom stanju Sokobanje, koje je, kako kaže, pozitivno, ali i o problemima sa kojima se Sokobanja susreće budući da je prisutan trend njenog razvoja kao jedne od najposećenijih destinacija na turističkoj mapi Srbije, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika opštine Sokobanja.

"Sledi nam izgradnja fabrike za otpadne vode, koja je takođe podržana sredstvima EU, i ono čemu težimo jeste pitanje separacije i skladištenja otpada pod sistemom regionalne deponije kako je predviđeno nacionalnom strategijom. Dosadašnja saradnja sa EU je biča na visokom nivou, a obe strane su zainteresovane da se ovakav vid odlične saradnje i nastavi", rekao je Nikolić.

Bertolini je rekao da je prvi put u Sokobanji i da se uverio da je to jedno prelepo mesto u kom se, prema njegovim rečima, investicije zaista realizuju u skladu sa potrebama građana.

"Turistička opredeljenost Sokobanje je od velikog značaja i ona se koristi za ekonomski razvoj same Sokobanje, zato mi i moramo da očuvamo prirodu koja je njen ukras i zbog koje turisti u najvećoj meri i dolaze.

Takođe, jedno od vrlo važnih pitanja je pitanje vodosnabdevanja koje mora da bude regulisano i redovno tokom cele godine na celokupnom području. Zato mi i jesmo ovde, kao Evropska unija, ruku uz ruku sa Sokobanjom", zaključio je Bertolini.