15. septembar 2023 17:41

Počinje Evropska nedelja mobilnosti – fokus na uštedi energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počinje Evropska nedelja mobilnosti – fokus na uštedi energije

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BEOGRAD - Manifestacija Evropska nedelja mobilnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija, biće održana od 16. do 22. septembra.

Ove godine manifestacija če biti održana pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“

Kampanja ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama, saopštila je EU info mreža.

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta prijavilo je aktivnosti sa ovim ciljem.

Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti pruža odličnu priliku da građanima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju.

Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini.

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti.

To je, takođe, odlična prilika da se lokalne samouprave udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja.

Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

„Pozivam sve da učestvuju u aktivnostima nedelje mobilnosti. Veoma je zabavno, informativno je i zanimljivo. Ušteda energije i razmišljanje o pametnoj mobilnosti je važno za sve nas i utiče i na sve nas. Evropska unija podržava Srbiju u svim naporima da postane održivija zemlja i da ispuni najviše ekološke standarde. Ali, država ne može sama, potrebno je i učešće građana. I ovom nedeljom punom aktivnosti pokušavamo da dodjemo do što većeg broja građana“, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kako je navedeno u saopštenju, rekao je da je i ove godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jedan je od koordinatora Evropske nedelje mobilnosti u Srbiji.

"Poruka Krećimo se pametno - štedimo energiju veoma je značajna, pošto promoviše pozitivne promene u urbanim sredinama, koje će biti od koristi svim građanima. Preko 20 gradova iz naše zemlje prijavilo je svoje aktivnosti tokom kampanje, a pozivamo i građane da se uključe tako što će ove nedelje što češće koristiti bicikle, gradski prevoz ili ići peške“, rekao je Vesić.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk kazao je da je za SKGO, kao asocijaciju lokalnih vlasti, važno to što ovu manifestaciju podjednako obeležavaju veliki gradovi i male opštine u Srbiji.

"Gradovi i opštine iz Srbije obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti od samog osnivanja ove manifestacije, davne 2002. godine. Mi u SKGO, kao nacionalni koordinatori kampanje, posebno smo ponosni na akciju 'Dan bez automobila u gradovima i opštinama u Srbiji' koju sada već tradicionalno, šesti put za redom, obeležava veliki broj gradova i opština tako što gradonačelnici i predsednici opština, njihovi saradnici i zaposleni u lokalnim administracijama 22. septembra, na Svetski Dan bez automobila, na posao dolaze pešice, biciklom ili gradskim prevozom. Akciji se tradicionalno pridružuju i svi zaposleni u stručnoj službi naše organizacije. Ovim pozivom na akciju mi podstičemo lokalna rukovodstva da ličnim primerom pozovu građane na dijalog o promenama navika u kretanju i saobraćaju uopšte“, rekao je Tarbuk.