5. mart 2024 18:13

Opštini Mionica dodeljeno 52 miliona dinara za razvoj poslovne infrastruture

Izvor: TANJUG

podeli vest

Opštini Mionica dodeljeno 52 miliona dinara za razvoj poslovne infrastruture

Foto: TANJUG/DRAGANA UDOVIČIĆ

MIONICA - Predsednik opštine Mionica Boban Janković prisustvovao je svečanoj dodeli sertifikata za projekte poslovne infrastukture koje finansira Evropska unija, a koje su predstavnicima 20 gradova i opština uručili ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Opštini Mionica odobrena su sredstva u iznosu od 52 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju izvorišta Orlovac u Osečenici i zamenu 900 metara azbestnih cevi. Ukupna vrednost projekta je blizu 58 miliona dinara, a lokalna samouprava izdvojila je oko 6 miliona dinara, saopštila je ta opština.

"Zahvaljujem Vladi Republike Srbije i Evropskoj uniji na ogromnoj podršci. Ovim projektom rešićemo višedecenijske probleme sa kojima su se naši građani suočavali, a pored toga sprovodićemo i mere podrške poslovnoj saradnji, zapošljavanju, razvoju privrede u našoj opštini", rekao je Janković i dodao da radovi na rekonstrukciji izvorišta napreduju i da očekuje da do leta budu završeni.

Ukupna vrednost projekta koji se sprovodi u opštini Mionca je blizu 58 miliona dinara, a lokalna samouprava izdvojila je oko 6 miliona dinara.

"Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu. Pravite strateška dokumenta o razvoju, jer je to odlična vodilja ka daljem finansiranju. To prepoznajemo i mi i Evropska unija kada se opredeljuju za projekte. I drugo, radite na pripremi projekata, projekte dokumentacije, ali i svake one dokumentacije koja je zapravo važna za tehničko sprovođenje ovih projekata", poručila je Miščević.

Sredstva su odobrena preko programa Evropske unije za lokalni razvoj, a koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

"Sve su ovo konkretne i vrlo opipljive koristi za građane i za poslovni svet koji zajednički omogućavaju Evropska unija i lokalne samouprave, sve sa ciljem boljeg života lokalnog stanovništva", ističe Žiofre.

Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije, a kako je planirano, projekti bi trebalo da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 radnih mesta.

preko programa Evropske unije za lokalni razvoj, a koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), dodaje se u saopštenju.