7. mart 2024 19:53

Anke Konrad poručila ženama: Usudite se da ostvarite ono što želite i slušajte sebe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Anke Konrad poručila ženama: Usudite se da ostvarite ono što želite i slušajte sebe

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Nemačka ambasadorka Anke Konrad poručila je večeras ženama da slušaju sebe i usude se da ostvare ono što žele i da je u trenutku kada je ona počela da se bavi diplomatijom ovaj poziv obavljalo tek 25 odsto žena, dok su sada skoro izjednačene sa muškarcima.

Konrad je na panelu "Šta bi poručila mlađoj sebi" koji je organizovao EU info centar uoči obeležavanja Međunarodnog dana žena rekla da je njena karijera počela u trenutku pada Berlinskog zida, kada su mnoge profesije su bile zatvorene za žene.  

"Samo muškarci su bili diplomate, žene su uglavnom bile sekretarice. Jednostavno sam pokušala i rekla sam okej, ako mi ne uspe radiću nešto drugo. Ali što da uskratim sebi tu priliku, da vidim da li mogu to da uradim. Znači usudite se, to je nešto što bih rekla svima", poručila je ona i dodala da je važno da žene ohrabruju druge žene.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva istakla je da bi mlađoj sebi poručila da se ne zatvara u "kućice" i obazire na tuđa očekivanja.

"Jer te kućice zapravo ne postoje, postoji samo mašta drugih ljudi. Poručila bih sebi da treba da radim ono što mislim da je ispravno", rekla je ona i istakla da žene uvek treba da budu sebi na prvom mestu, i da je to savet koji uvek daje svojoj ćerki.

Norveška ambasadorka Kristin Melsom rekla je da su joj ljudi kada je bila mlada govorila da ne može da obavlja pojedine poslove zbog toga što je žena.

"To me je na neki način inspirisalo i završilo se tako što sam služila deset godina kao vojni oficir u norveškom vazduhoplovstvu pre nego što sam postala diplomata. I bila sam usamljena, nije bilo mnogo žena. Morala sam da se suočim sa mnogo izazova", rekla je ona.

Melsom je poručila ženama da ne propuštaju nijednu priliku koja im se ukaže i da ne dopuste da ih njihov napredak ometa ili opterećuje.

Zamenica meksičkog ambasadora Flor de Lis Vasqez da bi mlađoj sebi poručila da ne treba da se plaši toga da je jednog dana nazivaju feministkinjom.

"Feministkinje imaju osećaj relevantnosti i pripadanja široj zajednici. Rekla bih sebi da ne treba da budem stidljiva i da se plašim da izjasnim svoje mišljenje i potrebe", rekla je ona.

Moderatorka tribine bila je Milena Bogavac, rediteljka i dramaturškinja predstave "Devojčice", koju je glumačka postava Reflektor teatra izvela nakon panel diskusije.

Dan žena obeležava se u većem delu sveta, sutra 8. marta, kao međunarodni praznik, a od samog početka bio je povod za poziv na veća prava žena, socijalnu jednakost, uključujući i ravnopravan politički status, počev od prava glasa.

Prvobitno, Dan žena je obeležen u SAD, 28. februara 1909, u Njujorku, pod nazivom Nacionalni dan žena.