26. mart 2024 21:44

Potpisani ugovori o finansijskom aranžmanu za vetropark "Pupin"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisani ugovori o finansijskom aranžmanu za vetropark "Pupin"

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Set ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju Vetroparka "Pupin" sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan je danas u hotelu ''Hajat'', u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Ministarka je tom prilikom izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje su sprovedene prošle godine.

"Aukcije su nama pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će sva energija iz vetroparka "Pupin" biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće oko 40.000 domaćinstava.

"Naš plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija, nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, očekuje se da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Ministarka je naglasila da su u toku  pregovori za 1GW samobalansiranih solarnih elektrana sa konzorcijumom koji predvodi "Hjundai Inžinjering" i koje će po završetku izgradnje biti u vlasništvu države. 

"Prioritet u investicionim planovima i najvažniji energetski projekat je reverzibilna hidroelektrana Bistrica, koja će omogućiti lakšu integraciju zelene energije na mrežu", rekla je Đedović Handanović.

Navela je da je za postizanje ciljeva energetske tranzicije potrebno učešće i privrede i građana, kao i  da se broj prozjumera povećao sedam puta u poslednjih 18 meseci.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu Marko Lipošćak, predsednik Upravnog odbora kompanije Enlight Renewable Energy (putem video poruke) Yair Seroussi i član Izvršnog odbora Erste Banke Srbija Nikola Stamenković.

Potpisani su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između kompanija Enlight Renewable Energy i EPS-a, Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-ja i Erste Banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-ja, Erste Banke i EPS-a.

Lokacija na kojoj je planirana izgradnja vetroparka "Pupin" nalazi se u jugozapadnom Banatu na teritoriji opštine Kovačica, između naseljenih mesta Kovačica, Padina i Debeljača.

Planirano je da se vetropark sastoji od 16 vetroturbina, ukupne snage od 94,4 MW.

Planirani broj radnika variraće u zavisnosti od faze izgradnje između 50 i 200 angažovanih radnika različitih profila, a nakon puštanja u rad biće angažovano više od 10 stalnozaposlenih radnika.

Investiciona vrednost ovog projekta iznosi oko 100 miliona evra.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković rekao je da se ugovor za otkup električne energije potpisuje na 15 godina, što je potvrda da je EPS pouzdan i poželjan partner za investitore u zelenu energiju.

"Važno je što će EPS po završetku vetrovoparka preuzimati svu proizvedenu električnu energiju, pri čemu je cena otkupa i balansiranja određena tržišnim principima, što će EPS-u omogućiti dodatni profit, ali i dodatnu sigurnost za naše građane", poručio je Živković.

Kako je naveo, Elektroprivreda Srbije je posvećena investicijama u gradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije i na ovaj način jača svoj proizvodni portfolio i poziciju na tržištu.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli naglasio je da je projekat brzo došao u fazu finansiranja, s obzirom da je prošlo pet meseci otkako su krenuli da rade na ovom projektu.

"Mislim da je ovo zaista snažna studija slučaja koja pokazuje da je moguće ostvariti i najviše standarde i brzinu izvršenja", istakao je Kolanđeli.

Kako je naveo, ovo je 354. projekat koji EBRD potpisuje u Srbiji od 2001. godine.

"Ovo je jedan od mojih omiljenih projekata, jer je prošao dug put promovisanja i implementacije obnovljivih izvora u Srbiji. Prošao je kroz mnogo uspona i padova, a konačno je ubrzan u kontekstu naših razgovora sa EPS-om za 300 miliona evra likvidnog kredita koji smo dali 2022/23", rekao je Kolanđeli.

Istakao je da se nada nastavku saradnje sa Ministarstvom energetike i rudarstva i Elektroprivredom Srbije.