24. april 2024 18:21

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije zahvalio Žiofreu na donaciji IT opreme vredne 12 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije zahvalio Žiofreu na donaciji IT opreme vredne 12 miliona dinara

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUJEVAC - Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Dejan Damnjanović zahvalio je danas ambasadoru Misije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu na donaciji IT opreme za skladištenje, čuvanje i arhiviranje dokumenata za ASK, vredne oko 12 miliona dinara, koja je obezbeđena u okviru projekta "EU za podršku vladavini prava".

Damnjanović se, tokom posete Kragujevcu, sastao Žiofreom, kao i sa ambasadorima Italije Lukom Gorijem i Slovačke Mihalom Pavukom, koji su bili gosti Područne jedinice ASK-a u tom gradu, saopštila je agencija.

Damnjanović je posebno istakao značaj nedavnih otvaranja kancelarija u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

"Na taj način pružena je mogućnost još snažnijeg sprovođenja nadležnosti agencije, ali i neposrednije približavanje i komunikacija sa javnim funkcionerima, građanima, civilnim društvom i lokalnim medijima", naveo je on.

Damnjanović je naglasio je da se vrednost opreme ogleda u uspostavljanju bolje stabilnosti sistema i dostupnosti podataka i servisa, čime, kako je rekao, EU daje nemerljiv doprinos radu Agencije.

"Dobijanjem savremene opreme za rukovanje podacima, postiže se još viši nivo pouzdanosti rada Agencije, a konačno, infrastrukturnom komponentom projekta pokrivaju se potrebe sistema skladištenja i baze podataka za narednih sedam godina", rekao je direktor ASK-a.

Žiofre je pohvalio otvaranje Područne jedinice Agencije za sprečavanje korupcije.

"Približenost građanima agencija, koje se bave sprečavanjem korupcije, doprinosi da one bolje razumeju specifične probleme, omogućavajući im ciljanije i delotvornije intervencije koje su usmerene na rešavanje problema korupcije na lokalnom nivou”, rekao je on.

Žiofre je to apotrofirao kao ključno za negovanje poverenja u vladine institucije, ali i za podršku lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju.

Isporuka donacije u visini od 12.085.173,61 dinara, predviđena je Sporazumom o donaciji IT opreme, koji je zaključen između Agencije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), zadužene za implementaciju ovog projekta, navodi ASK.

Direktor ASK je u Kragujevcu sa ambasadorima, ministrom za informisanje i telekomunikacije Mihailom Jovanovićem, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i direktorom IT & eGOV office Milanom Latinovićem posetio "Data centar".

U tom centru će se nalaziti jedna jedinica za skladištenje, odnosno rezervni server Agencije, gde će biti čuvani bitni podaci kojima raspolaže ASK i ima obavezu da o njima odgovorno brine, navodi ASK.