30. januar 2023 10:28

Van Dajkova slika, pronađena u šupi, prodata za 3,1 milion dolara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Van Dajkova slika, pronađena u šupi, prodata za 3,1 milion dolara

Foto: AP Photo/Bebeto Matthews/Bebeto Matthews

NJUJORK - Nedavno otkrivena slika flamanskog slikara iz 17. veka, Antonisa van Dajka prodata je na aukciji za više od 3,1 milion dolara.

Platno je studija za sliku pod nazivom "Sveti Jeronim" koji je Van Dajk kasnije naslikao, a koja se nalazi u muzeju Bojmans van Beningen u Roterdamu, prenosi Si-En-En.

Kako navode iz aukcijske kuće Sotbi, koja je posredovala u prodaji, slika na kojoj je prikazan nag stariji muškarac kako sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga.

Ističu da je to jedna od samo dve velike studije koje je Van Dajk napravio na živim modelima, a verovatno je naslikana između 1615. i 1618. godine, dok je bio mladi umetnik koji je učio slikarstvo kod Pitera Paula Rubensa u Antverpenu.

Iako je slika pronađena krajem 20. veka na farmi u Kinderhuku u Njujorku, tek je nedavno ustanovljeno da je u pitanju delo Van Dajka.

"Osoba koja ju pronašla sliku, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar 'izgubljenih' komada, opisujući svoju kolekciju kao 'sirotište za izgubljenu umetnost koja je patila od zanemarivanja'", saopštila je aukcijska kuća.

Kako su naveli, Roberts je kupio sliku za samo 600 dolara.

Najveći deo novca biće uplaćen fondaciji "Albert B. Roberts", koja pruža finansijsku podršku umetnicima i drugim dobrotvornim organizacijama, navodi aukcijska kuća.