3. februar 2023 15:41

Preminuo čuveni španski modni dizajner Pako Raban

Izvor: TANJUG

podeli vest

Preminuo čuveni španski modni dizajner Pako Raban

Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere, File

PARIZ - Baskijski modni dizajner Fransisko Rabaneda Kuervo, poznat kao Pako Raban, preminuo je danas u 88. godini u Portsaju, u Francuskoj, saopštila je španska grupa Puidž, vlasnik brenda.

Uzroci njegove smrti za sada nisu otkriveni, preneo je španski list "Pais".

Istorija Puidža i Pako Rabana počinje krajem 1960-ih lansiranjem parfema Kalandre, koji je nastao ubrzo nakon kreacije 12 haljina od svaremenih materijala.

"Njegova velika ličnost prenosila je, kroz jedinstvenu estetiku, smelu, revolucionarnu i provokativnu viziju sveta mode. I dalje će biti glavni izvor inspiracije za modne i mirisne timove Puidža, koji zajedno rade na izražavanju radikalno modernih kodova Pako Rabana. Moje najiskrenije saučešće njegovoj porodici i onima koji su ga poznavali”, izjavio je izvršni predsednik grupe Mark Puidž.

Raban je 2010. godine dobio Nacionalnu nagradu za modni dizajn za "inovaciju i doprinos svim oblastima kulture 20. veka".

On je sin andaluzijskog generala odanog republici po imenu Fransisko Rabaneda Postidžo, koji je streljan u Santonji 1937. godine.

Njegova majka je bila Baskijka i bila je član rukovodstva Komunističke partije Španije. Kada je imao pet godina, Raban se preselio sa porodicom u Francusku.

U Parizu je studirao arhitekturu na Nacionalnoj visokoj školi lepih umetnosti.

Brzo je ušao u svet mode jer je njegova majka radila u modnom studiju Balensiaga u San Sebastijanu.

U početku je dizajnirao dodatke za modne dizajnere kao što su Živanši, Balensiaga i Dior, da bi 1963. predstavio svoju prvu kolekciju odela u kojoj je mešao materijale poput plastike, papira ili aluminijuma.

Od tada je stvorio carstvo u svetu mode, od visoke mode, odeće i parfema do dekorativnih elemenata.

Njegov brend je postao deo španske grupe Puidž 1986, ali su sarađivali od 1969. stvarajući unosno tržište mirisa, sa parfemima kao što su Pako Raban pur om i 1 milion.

Rabanne je 1999. objavio da napušta visoku modu.

Bio je poznat i po svojim umetničkim aktivnostima i ljubavi prema filozofiji.