7. februar 2023 15:35

Slobodan Šijan: SANU bi mogla da bira samo žene u jednom izbornom procesu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Šijan: SANU bi mogla da bira samo žene u jednom izbornom procesu

Foto: Shutterstock.com/Nikola Obradovic, ilustracija

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti danas je na svojoj tribini predstavila izdanja "Akademske besede 3", "Pristupna predavanja dopsisnih članova 2" i "Bibliografije članova SANU 2".

"Ove knjige nam nude priliku da u sređenom nizu sagledamo šta su naši akademici mislili, kako su mislili, i koja je to iskra posebnosti koja definiše stvaraoca kod svakog od njih", rekao je predsednik SANU Vladimir S. Kostić.

U svojoj pozdravnoj reči, pred prisutnim akademicima u Svečanoj sali SANU, Kostić je pohvalivši neumornost urednika ovih izdanja akademika Mire Vuksanovića, istakao da ona "leži u ideji, i potom i izvedbi ovog posla".

Vuksanović je rekao da su u "Akademskim besedama" štampani radovi redovnih članova koji su pristupne besede kazivali na svečanim skupovima u SANU u maju 2022. godine.

Treća knjiga sadrži besede koje su kazivali akademici Vladimir Rakočević, Vladica Cvetković, Miloš Đuran, Velimir Popsavin, Slobodan Vukosavić, Velimir Radmilović, Goran Stanković i drugi.

U drugoj knjizi serije "Pristupna predavanja" su radovi dopisnih članova među kojima su Igor Dolinka, Marjan Niketić, Željko Tomanović, Vladimir Srdić,, Miodrag Mihaljević, Vladan Devedžić i drugi.

U drugoj knjizi serije "Bibliografije članova SANU" objavljeni su stručno pripremljeni popisi radova svih članova koji su izabrani na Skupštini u novembru 2021. godine, podsetio je Vuksanović.

Prema njegovim rečima, nije objavljeno pristupno predavanje dopisnog člana pozorišnog reditelja Dejana Mijača, koji jeu SANU primljen u 87. godini i koji je imao "malo snage a dosta bolesti".

"Došao je kod predsednika SANU da kaže zahvalnost i da upita kakve su njegoveobaveze. To i priliči ljudima koji su zatočnici svojih poslova", naveo je Vuksanović.

Pravedno je da uz knjigu u kojoj nema priloga Mijača kao zamenu za neizgovorenu reč bude odbvojeno poneštoo njemu i njegovim intervjuima u "Sceni", NIN-u i drugim glasilima, dodao je Vuksanović.

Knjige su svečano uručene akademicima Cvetkoviću, Đuranu, Popsavinu, Vukosaviću, Radmiloviću, Stankoviću, Marku Bumbašireviću, Beli Balintu, Miodragu Markoviću, Slavenku Terziću i Svetislavu Božiću.

Kao i dopisnim članovima Dolinki, Mihaljeviću, Devedžiću, Tomanoviću, Niketiću, Srdiću, Milivoju Neninu, Miodragu Lomi, Draganu Bogetiću, Slobodanu Šijanu, Miodragu Tabačkom i Mrđanu Bajiću.

U svoj reči zahvalnosti akademik Vladica Cvetković je istakao da "ulazak u SANU sa sobom nosi ne samo akademsku već i društvenu odgovornost".

Prema njegovm mišljenju, akademicima je javni prostor uvek nešto otvoreniji u odnosu na ostale naučnike i umetnike i "pravilno korišćenje tog prostora na neki način jeste i pitanje obaveze".

"Ako ste postali deo krovne institucije nauke, kulture i obrazovanja u svojoj zemlji, neophodno je i da promišljate o svom narodu i državi - to im dugujete", ocenio je Cvetković.

Akademik je naveo i da bi jedan od najvažnijih doprinosa akademika trebalo da bude "zalaganje za opstanak društvene istine".

"Tu nije reč o autoritarnom nametanju svojih vrednosnih obrazaca, već o hrabrosti da se kaže sopstveno mišljenje nezavisno od toga da li se ono većini sviđa ili ne", dodao je Cvetković.

U svojoj reči zahvalnosti u ime ostalih novoprimljenih dopisnih članova SANU, filmski reditelj Slobodan Šijan je rekao da se raduje utisku da smo svedoci značajne modernizacije rada institucije, koja uzima maha.

Šijan je posebno istakao transformaciju Odeljenja umetnosti SANU uključenjem nekih profesija koje ranije nisu bile deo kanona akademije poput pozorišne i filmske režije, što se ne bi dogodilo da ne postoji većinsko rapoloženje u SANU.

Prisetivši se "velikog pozorišnog reditelja Mijača", Šijan je rekao da je nove dopisne članove činio ponosnima što će biti u njegovom društvu i radovali su se razmeni "mišljenja o svemu što nam se došava u umetnosti, književnost i ovom politčkom bespuću koje nas okružuje".

"Nisi baš toliko morao da požuriš kako bi broj novoprimljenih dopisnih članova smanjio sa baksuznih 13. Možda si očekivao da će nam bez senke tog broja biti lakše", poručio je reditelj.

Šijan je rekao da će, kad dođe vreme, predložiti da se u izbornom ciklusu akademije "bar taj jedini put biraju samo žene na osnovu nekog Leks specijalisa".

"Zar ne bi bilo bolje da se danas zahvaljujem i u ime novoprimljenih koleginica a ne samo kolega? Siguran sam da je to budućnost ove krovne institucije", istakoa je Šijan.