25. februar 2023 21:10

Dodeljene međunarodne nagrade ARTZEPT u Palati Madlena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljene međunarodne nagrade ARTZEPT u Palati Madlena

Foto: Marko Gavrilović

BEOGRAD - Nagrada ARTZEPT za 2021. godinu predstavljena je danas po prvi put u Beogradu u Palati umetnosti Madlena.

Tema osamnaestog međunarodnog konkursa ARTZEPT 2021. bila je “Svetlost i Optimizam”.

Posle uspeha prošlogodišnje teme Umetnička zidna instalacija, umetnici su ovog puta imali zadatak da pošalju originalno kreativno rešenje skulpture - svetlećeg objekta koje se najbolje uklapa u vrt ispred nove Palate umetnosti Madlena, saopštili su organizatori.

Žiri, koji su činili vrhunski stručnjaci iz oblasti umetnosti i dizajna, pregledao je preko 200 radova 122 talentovana učesnika iz svih delova sveta.

Žiriju je predsedavala Karla Tolomeo, svetski priznata Italijanska umetnica, Gordana Biba Marković, istoričarka umetnosti i likovni kritičar, Kosta Krsmanović, industrijski dizajner, Res Andraš, pisac i stručnjak za marketinšku komunikaciju i Pino Spanjolo, italijanski arhitekta i industrijski dizajner.

Svaki od umetnika je izrazio svoju ideju interpretirajući temu kroz rad iz oblasti primenjenih umetnosti.

Neki podnesci su bili smeliji i intrigantniji, neki konceptualniji i interaktivniji, a svima je bila zajednička izuzetna stvaralačka kreativnost i hrabrost koja je iznedrila nešto jedinstveno što može, u godinama koje dolaze, da odoleva vremenu i meteorološkim uslovima.

Jednoglasno je odlučeno da su pobednici Artzept nagrade za dizajn za 2021. godinu, četiri umetnika.

Prvu nagradu od 10.000 evra su ravnopravno podelili Marko Gavrilović, vajar iz Srbije i Niko Kapa, arhitekta iz Velike Britanije.

Drugu nagradu od 4000 evra u Cepter proizvodima je dobio Kornelius Komans, dizajner iz Nemačke, a treću u vrednosti od 3000 evra u Cepter proizvodima Laslu Šandor, umetnik iz Mađarske.

Žiri je takođe odlučio da dodeli i devet specijalnih priznanja Dijani Alčabi (Mađarska), Miroljubu Cekiću (Srbija), Gogi Čačanidze, Nii Karičašvili i Ziku Čkonia (Gruzija), Hudi Garandoka (Jordan), Alanu Hangu (Kanada), Andreju “Pijanisti” Josifovskom (Srbija), Fransini Lekerk (SAD), Aleksanderu Matijuku (Belorusija) i Matijeu Šereru (Francuska).

Međunarodna ArtZept nagrada za dizajn je uspešna institucija koju je ustanovila Madlena Cepter, 2004. godine i od tada ova institucija neprestano dobija na snazi postavši jedna od najpriznatijih nagrada u oblasti dizajna u svetu, dodaje se u saopštenju.