6. mart 2023 12:29

Istraživanje Zaprokula: U Srbiji žene prisutnije od muškaraca u kulturi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Istraživanje Zaprokula: U Srbiji žene prisutnije od muškaraca u kulturi

Foto: Shutterstock.com/BearFotos, ilustracija

BEOGRAD - Prema istraživanjima beogradskog Zavoda za proučvanje kulturnog razvitka (Zaprokul), žene su u kulturi dominantnije od muškaraca, jer je u javnim institucijama kulture u Srbiji zaposleno čak 59% pripadnica lepšeg pola.

"Žene u javnim ustanovama kulture", najsveobuhvatnija, statistička studija o položaju žena u kulturi pokazala je da su žene u većoj meri i posetioci kulturnih dešavanja, pa tako 61% žena posećuje pozorišta naspram 39% muškaraca.

U muzejima su brojke još veće – 63% žena prema 37% muškaraca.

Žene češće čitaju i češće posećuju biblioteke, a tipičan profil takve čitateljke je mlada, visokoobrazovana žena, stanovnica urbanog područja.

Zaprokul je po prvi put u Srbiji sproveo i istraživanje "Identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu" na uzorku od 256 ispitanica, vizuelnih umetnica iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije, a ciljevi istraživanja su bili afirmacija i što veća vidljivost ženskog stvaralaštva.

Rezultati održavaju našu realnost, pa tako nešto više od 40% vizuelnih umetnica smatra da su one danas još uvek nedovoljno vidljive.

Premda su žene oduvek bile deo istorije umetnosti, one nisu bile prisutne jednakim intenzitetom i kontinuitetom kao muškarci.

Čak 72.8% vizuelnih umetnica smatra da je za njihovu profesionalnu afirmaciju veoma važna aktivnija i bliskija saradnja sa kustosima i kustoskinjama, kao i drugim umetnicama na zajedničkim projektima.

Položaj vizuelnih umetnica – kao i žena u drugim umetnostima – više nikad ne treba da bude tabu tema, i sve institicije kulture treba da im pruže još intenzivniju javnu podršku da slobodno progovore o društvenim sterotipima, prevazilaženju predrasuda, jačanju rodnog identiteta i uopšte položaja žena u umetnosti savremene Srbije.