12. mart 2023 11:11

Preminuo akademik Dragoslav Mihailović - pisac, scenarista, dramaturg

Izvor: TANJUG

podeli vest

Preminuo akademik Dragoslav Mihailović - pisac, scenarista, dramaturg

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Poznati pisac, scenarista i dramaturg, akademik Dragoslav Mihailović, preminuo je u Beogradu u 93. godini, potvrđeno je Tanjugu u piščevom okruženju.

Mihajlović je bio pisac, romansijer, scenarista, dramaturg i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

 

Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

Nјegov književni opus obuhvata pripovetke, romane i drame. Dela su mu prevođena na više evropskih jezika.

Gojko Božović: Mihailović pisac organskog dara, u njegovoj rečenici pulsira život

Dragoslav Mihailović bio je pisac organskog dara, u njegovoj rečenici pulsira život o kome hoće da nam svedoči, rekao je danas Tanjugu osnivač i direktor izdavačke kuće Arhipelag, pesnik i esejista Gojko Božović, povodom smrti akademika Mihailovića.

"Kao izvorni realistički pisac i kao jedan od poslednjih velikih pripadnika jedne velike generacije u srpskoj književnosti, Dragoslav Mihailović je svoje priče i romane oblikovao od samog života, uvodeći u njih ne samo karakteristične pojedinosti ljudskog iskustva jednog vremena već i karakteristični jezik i iskaz po kome se prepoznaju njegovi junaci", navodi Božović.

Pokazujući se kao pisac brutalnih događaja i autentičnih činova ljudske patnje, kao pisac koji građu crpe iz događajnosti sveta ili iz njegove periferijske vitalnosti, Mihailović u svojoj prozi pripoveda nekoliko sudbinskih tema kao što su istorija, politika, ideologija, socijalni okvir egzistencije, zlo u ljudskoj prirodi prizvano nekim činom istorije ili politike, kazao je on.

Dušan Kovačević: "Kad su cvetale tikve" obeležile istoriju literature i pozorišta

Dragoslav Mihailović je jedan od najznačajnijih pisaca u ukupnoj istoriji srpske književnosti, izjavio je danas za Tanjug akademik Dušan Kovačević, povodom smrti Mihailovića.

"Upoznao sam ga početkom 70-ih godina kada je dolazio u Atelje 212 na viđanja i prijateljske razgovore sa Borislavom Mihajlovićem Mihizom koji mu je i objavio prvu zbirku priča dok je bio urednik u Matici srpskoj.

To je Dragoslavova poznata zbirka "Frede, laku noć", rekao je Kovačević. Naveo je da je, i kao Bora Pekić, i Dragoslav počeo da piše tek posle 30. godine i imao je osećaj, kao i Bora, da mora da nadoknadi propušteno vreme u mladosti, u oba slučaja zbog robije.