20. mart 2023 15:09

Predstavljena Strategija razvoja kulture grada Čačka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljena Strategija razvoja kulture grada Čačka

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

ČAČAK - U Gradskoj bilbioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku predstavljena je Strategija razvoja kulture grada Čačka kao prve nacionalne prestonice kulture Srbije.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić istakao je važnost jednog ovakvog dokumenta za život i razvoj same lokalne samouprave.

 

"Strategija razvoja kulture Čačka 23-27 je neobično važna za grad Čačak. Ona je po svojoj prirodi participativna i podsticajna i jako nam ja važno što smo uspeli da sa Radnom grupom grada Čačka napravimo jednu strategiju koja je jako operativna i ono što je najvažnije okreće se ka mladima, s obzirom na to da su rezultati naše ankete pokazali da imamo jako malo programa vezanog za mlade, pre svega za tinejdzerski uzrast", rekao je Krstić i dodao je opšti cilj strategije, razvoj infrastrukture kulturnih prostora i programa.

"Nebično je važno da institucije kulture, kojih ima šest, nakon Prestonice kulture nastave da rade u punom kapacitetu i da nastave ono što je prestonica započela. A to je jedan vrsta unutrašnjih reformi institucija, ne samo po pitanju programa nego i po pitanju kadrova. Važno je reći da je Strategija razvoja kulture jedan od dokumenata koji svaki grad treba da imaćemo, sada po prvi put da kultura okuplja i neke druge grane i oblasti i da bude vodilja na koji način grad može da se razvija, pored ekonomije i turizma", rekao je Krstić.

Tijana Palkovljević Bugarski, direktora Galerije Matice Srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije napomenula je da su strategije razvoja i strateški planovi važni dokumenti koji su na neki način propisani kao uslov za postojanje i evropske Prestonice kulture i naiconalnih Prestonica kultura.

"Čini mi se da je to dokument kroz koji se mogu sagledati sve ono što su potencijali i mogućnosti jednog grada, sve ono što su rizici za sprovodjenje budućih projekata ali i šta su jake i snažne tačke i šta je ono na čemu treba raditi. Zbog toga su ovakvi dokumenti jako važni jer dovode do jedne celovite slike šta svaki grad može da ponudi, šta je ono na čemu svaki grad treba da ponudi, kako da kroz Strategiju naroda iskoristi na najbolji način kulturu i za svoj sveukupni razvoj. Zbog toga verujem da će ova strategije biti korisna kako za ustanove kulture u Čačku, tako i za nevladin sektor ali iznad svega će doprineti kvalitetu kulturnog života i što će doprineti pre svega gradjanima", rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, direktora Galerije Matice Srpske i predsednica radne grupe za dodelu zvanja Prestonice kulture Srbije"

Dodala je da grad Čačak ima izuzetnih potencijala, kako u ustanovama tako i u kulturno istorijskom nasledju, u raznolikosti i manifestacija i dogadjaja i da je jedan ovakav projekat gradu Čačku i trebao da bi on sam "razumeo sebe, kako bi na bolji način predstavio sve ono što su njegove osobenosti".

Iako je grad Čačak prepoznat kao grad sa mnogo potencijala, istraživanje je pokazalo da, pre svega njegovi stanovnici nisu upoznati sa svim potencijalima koje on nudi, što je bio jedan od razloga da se krene sa izradom Strategije razvoja kulture.

"Strategiju smoupravo izradili zbog toga da bi mapirali sve probelem, izazove i potencijale. Da razradimo način kako ćemo do njih doći, nakon usvajanja nacrta Strategije na prethodnoj sednici grada i sada pristupamo izradi akcionog plana, gde će sve stavke, navedene u strategiji biti vremenski oročene, dakle kada će se u narednih pet godina one izradjivati. Neke će biti jednokratne, neke će se izradjivati više godine. Pored vremenskog oročenja, imamo i finansijski zaokruženu projekciju, koliko će svaka od njih koštati. Takodje, kao deo strategije, napravićemo tim, odnosno radnu grupu, za praćenje i implementaciju strategije. Imaćemo definisane i ljudske resurse koji će se baviti nadlgledanjem njenje impelementacije i pratiti na terenu kako se ona odvija”, rekao je Miloš Papić, član Gradskog veća grada Čačka i koordinator radnog tima za izradu strategije.

Papić je dodao da se vež na startu može reći da neće sve navedene stavke biti realizovane u predvidjenom roku, ali prema njegovim procenama oko 90 odsto stavki će biti uspešno sprovedeno u delo.

Projekat, prve Nacionalne prestonice kulture, pod nazivom "Čačanska rodna" biće svečano otvorena sutra, spektakularnim muzičko, scenskim nastupom preko 100 izvodjača na gradskom trgu u Čačku.