23. mart 2023 14:31

Otvorena sedma Kontakt konferencija: Do 25. marta paneli, izložbe, koncerti...

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena sedma Kontakt konferencija: Do 25. marta paneli, izložbe, koncerti...

Foto: Shutterstock.com/Mirko Kuzmanovic, ilustracija

BEOGRAD - Sedma “Kontakt" konferencija otvorena je svečano danas u Domu omladine Beograda (DOB), a trajaće do 25. marta u nekoliko prostora u gradu, uz brojne panele, izložbe, koncerte i druge sadržaje.

Govoreći na kratkom otvarajućem panelu "Kontakta", predsednik Upravnog odbora Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije Miroslav Cvetković Cvele je ocenio da je u muzičkom poslu jedno od najvažnijih pitanja umrežavanje.

Prema njegovim rečima, bolje da se ranija muzička prijateljstva stečena u bekstejdžu ili kafani sada institucionalizuju i da se posao se radi na drugačijem organizacionom nivou.

Cvetković je podsetio da je njihovo udruženje, osnovano 1953. godine, jedno od važnih karika u lancu muzičke industrije kod nas, gde muzičari mogu da steknu najosnovnija prava.

Prema njegovim rečima, muzika do skora kod nas nije smatrana za regularan posao, i tek zahvaljujući strukovnim udruženjima muzičari danas mogu da ostvare svoje pravo na socijalnu zaštitu i staž, kao i da steknu zvaničan status umetnika.

Cvetković je rekao da njegovo udruženje ima puno članova i više ne moraju da objašnjavaju muzičarima zašto je važno da se učlane.

"Mi smo naterali nekoliko poznatih muzičara da se učlane, mi smo im skupljali papire da bi dobili status koji su zaslužili, ali nisu znali kao funkcioniše, da bi nam na kraju bili zahvalni jer imaju prihod", rekao je Cvetković.

Muzički urednik radija 202 Nenad Kuzmić je rekao da je "Konktakt" neophodan u ovim vremenima bez obzira na sva raspoloživa sredstva komunikacije, jer je "drugačije kad se ljudi vide uživo i razmene iskustva".

Prema njegovim rečima, Beograd 202 je ostala među retkim neformatiranim stanicama koja posvećuju pažnju izvođačima iz Srbije i regiona, dok je "Kontakt"

za njih takođe "neka vrsta odskočne daske".

"Nastupom na nekom od dešavanja 'Kontakta' dolaze u mogućnost da komuniciraju sa drugima, da vide kako mogu svoj status da učvrste i da sa nekim dogovore neki nastup i objavljivanje materijala", istakao je Kuzmić

Muzička urednica i voditeljka Radio Beograda Katarina Epštajn je ocenila da je "Kontakt" pogodio suštinu dovođenjem raznih gostiju, integracijom učesnika muzičkog posla i "šoukejs" nastupima bendova.

Prema njenim rečima, "Kontakt" omogućuje i logistiku da se institucionalizuje izvoz naših talenata u inostranstvo.

U okviru "Kontakta" danas su na programu paneli sa domaćim i inostranim muzičkim menadžerima u DOB-u i Cetinjskoj 15, kao i stručna vođenja kroz izložbu "SUBAsoba", uz koncerte Mr. Lee & IvaneSky u Anti šopu Elektropionir i Gorana Bareta i Majki u DOB-u.

Partneri "Kontakta" su Grad Beograd, Centar beogradskih festivala i promoterska kuća "Odličan hrčak".