30. mart 2023 15:32

Zoran Knežević: Stav SANU je da ima veći odjek u javnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Knežević: Stav SANU je da ima veći odjek u javnosti

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Novi predsednik SANU Zoran Knežević izjavio je danas da je to za njega stupanje na njeno čelo posebno emotivan trenutak i zahvalio se članstvu na poverenju koje su mu ukazali današnjim izborom.

Nakon što ga je Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti izabrala sa 75 glasova, nasuprot 33 koje je dobio kompozitor Svetislav Božić, Knežević se u svom prvom obraćanju zahvalio svima koji su glasali iza njega.

Knežević se zahvalio na izraženoj podršci programu na osnovu kog će sa saradnicima voditi akademiju u naredne četiri godine.

Knežević se zahvalio i akademicima koji nisu glasali za njega pošto su različitim mišljenjem doprineli da izbori budu u demokratskom duhu i atmosferi međusobnog uvažavanja.

"Obavezama prilazim s dužnim pošovanjem i odgovornošću, s nadom da ću se uz vašu pomoć uspešno nositi sa svakodnevnim izazovima", poručio Knežević časnicima akademije.

Svestan da mu posao neće biti lak, niti jednostavan, Knežević je dodao da su vremena uvek teška i složena, "pa valja imati i strpljena i mudrosti" da im se prilagode i da vode SANU ka "mirnim vodama, do sigurnih luka".

Knežević je rekao i da će biti spreman da podrži sve konstruktivne sugestije i učiniće sve njegovoj moći da ispuni obećanja i da akademiji obezbedi kontinuiet sa tradicijom koju baštini.

Odgovarajući potom na novinarska pitanja, Knežević je rekao da u srpskom društvu postoji uvek niz društvenih i političkih problema, kao i da "akadmija nije politička partija da se njima bavi na dnevnom nivou, ali ima svoju reč".

Prema njegovim rečima, SANU može dati određene savete i mišljenja i na taj način pomoći da se nađu rešenja.

Knežević je dodao da bi im "bilo drago da sud akademije ima malo veći odjek u javnosti", odnosno da "ono što akademija govori treba saslušati".

Govoreći o bremenu koje je preuzeo stupivši na čelo SANU, Knežević je rekao da ne zna kako čovek može da se spremi za tu dužnost.

"Nadam se da ćemo u budućem periodu imati nešto više razumevanja javnosti i da će ono što govorimo biti pažljivije saslušano. U tom slučaju imaćemo manje nesporazuma i problema", naveo je Knežević.

Upitan o ulozi SANU oko Kosova, Knežević je upozorio da dnevna politika nije prostor delovanja akademije, koja je učinila "važne, velike napore da neka pitanja odgovori".

Knežević je podsetio da je SANU imala važan međunarodni skup o pravnom aspektu secesije i da vode računa o kulturnom nasleđu.

"Što se tiče dnevne politike - postala je suviše ozbiljan posao da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari, kao mi u akademiji. Politika političarima. Mi ćemo da pomognemo koliko treba i koliko nas pozovu", naveo je Knežević.

Prema njegovim rečima, SANU ne beži od bilo kog angažmana.