30. mart 2023 16:00

SANU izabrala predsednika i potpredsednike, Kostić se izvinio svima kojima je nehotice naneo zlo za vreme mandata

Izvor: TANJUG

podeli vest

SANU izabrala predsednika i potpredsednike, Kostić se izvinio svima kojima je nehotice naneo zlo za vreme mandata

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izabrala je danas na skupštini Zorana Kneževiča za svog novog predsednika, kao i dva potpredsednika i generalnog sekretara, za naredne četiri godine.

Astronom Zoran Knežević stupio je na čelo akademije, umesto dosadašnjeg predsednika Vladimira S. Kostića, pošto je dobio 75 glasova naspram 33 koliko je dobio njegov konkurent kompozitor Svetislav Božić.

 

Za potpredsednika SANU za prirodne nauke je izabran Zoran Popović sa 71 glasom, nasuprot 36 glasova za Miodraga Mateljevića, dok je potpredsednik za društvene i humanističke nauke postao Miodrag Marković sa 71 glasom, pošto je Slavenko Terzić dobio 35 glasa.

U glasanju 114 članova SANU u radnom sastavu, za generalnog sekretara je izabran Nebojša Lalić, sa 62 glasa, dok je Dušica Lečić Toševski dobila 50 glasova.

U svom oproštajnom govoru, dosadašnji predsednik SANU Kostić je je rekao da iskreno želi da se izvini svima kojima je nehotice naneo zlo tokom osam godina boravka na čelu akademije.

 

Kostić je naveo da treba zajednički verovati da u današnjim izborima u akademiji "u kojima je učestvovalo mnogo više ljudi sa strane", nema pobeđenih i pobednika.

Prema njegovim rečima, jedan od zadataka u sledećim mesecima je da svi zajedno shvate "da je održavanje integriteta akademije ključni zadatak svakog akademika".

"Odlazim bolestan, razočaran, tužan. Ako vam to nešto znači. Ali ne bi trebalo jer ukoliko sam pravio štetu više neću je praviti. Na vama je da akademiju izvučete na zelene grane", poručio je Kostić.

Novom rukovodstvu Kostić je poželeo da budu okruženi sa mnogo manje mržnje nego njihovi prethodnici.

Na početku rada Skupštine za reč se javio akademik Vasilije Krestić koji je naveo da je ujutro, krećući na glasanje u SANU, jedva izašao iz svog stana pošto mu je neko zaglavio bravu lepilom i praškom.

Uspeo je da oslobodi bravu uz pomoć svog vozača, a o slučajuje obavestio policiju jer živi bolestan sa nepokretnom suprugom i mogla im se desiti neka nevolja dok su bili blokirani u stanu.

Krestić je podsetio da je "jedan od najžigosanijih članova akademije, koji je doživljavao svakakve napade, vređanja i najgore što se moglo desiti čoveku".

"Doživeo sam to da mi se kaže da sam hrvatski špijun u SANU, plaćenik, soroševac, da sam prodao dušu đavolu, da sam nepatriota", rekao je akademik

Krestić je upitao "u šta je spala akademija u predizbornoj trci" i "koga zastupaju ti koji napadaju Vasilija Krestića".

"Vodite računa šta radite zbog ove kuće. Čuvajte da ne dopadne u ruke onima koji ne umeju da čuvaju ovu kuću", bio je poručio Krestić.

Kostić je uzvratio da će SANU tražiti od policije da izvrši uviđaj i da se protiv NN lica podnese prijava.