31. mart 2023 06:43

U Beogradu otvorena konferencija "Književnost i Strip Samit"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu otvorena konferencija "Književnost i Strip Samit"

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

BEOGRAD - Međunarodna konferencija i manifestacija “Književnost i Strip Samit” otvorena je u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (ZAPROKUL) u Beogradu i trajaće do nedelje, 2. aprila.

Konferencija se održava u okviru "Meseca Frankofonije", u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Francuskim institutom u Srbiji.

Na "Književnost i Strip Samitu" učestvovaće više od 50 najznačajnijih autora i predstavnika strip scene u Srbiji, među kojima Aleksa Gajić, Pavle Zelić, Mileta Poštić, Boban Savić Geto, Jana Adamović Kordej Yana i mnogi drugi.

Direktor ZAPROKUL-a Marko Krstić je ocenio da kulturnom životu Beograda i Srbije nedostaje komunikacija o devetoj umetnosti, te da je neophodna učestalija produkcija i izdavaštvo stripova, za šta je potrebna podrška države i institucija.

Naveo je da se samit o stripu posmatra kao vrsta kulturne politike i da postoji veliki interes džave da se ova vrsta vizuelne industrije razvija.

Prema njegovim rečima, cilj manifestacije je da se uspostavi dijalog umetnosti reči i umetnosti stripa.

Načelnik sektora za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Mladen Vesković rekao je da je vreme da se institucionalno pruži "legitimacija", da strip ne bude više "beskućnik", jer je u Evropi dostigao izuzetan značaj, ima sjajnu publiku i kao grafička novela spaja kvalitet likovne umetnosti, teksta-scenarija, kao i književnog izraza.

On je istakao da Ministarstvo sada ima namenska sredstva za produkciju stripa, autore, scenariste, kako bi se kreirala domaća scena i učinio iskorak u evropsku i svetsku produkciju stripova.

Ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu Katrin Fodri je naglasila da deveta umetnost u Francuskoj ima ogroman značaj, a da je saradnja Srbije i Francuske u ovoj oblasti posebno snažna.

“U Francuskoj veoma važan faktor kreativne industrije upravo je strip i njegov razvoj u svim segmentima. Kulturni centar Srbije u Parizu nedavno je imao izložbu srpskih autora stripa i mi radimo na polju razvoja publike za strip, putem raznih postavki francuskih autora, ili samo srpskih, kao i na izložbama gde su srpski i francuski umetnici”, zaključila je Fodri.

Putem online Zoom aplikacije, iz Pariza se javio Vinsent Eš, direktor Međunarodnog centra za strip i ilustraciju u Angulemu u Francuskoj, koji se nadovezao na spomenuti Sporazum, koji je postignut, po njemu, u pogledu diplomatskih i stručnih odnosa.

Rekao je da putovanje autora u obe zemlje daje prostora za nastavak dalje saradnje.