19. maj 2023 15:50

Pokrajinska sekretarka za kulturu prisustvovala otvaranju Festivala u Labinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinska sekretarka za kulturu prisustvovala otvaranju Festivala u Labinu

Foto: AP Vojvodine

LABIN - Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je sinoć svečanom otvaranju drugog Festivala umetnosti i tolerancije "Labina", u gradu Labinu u Istarskoj županiji, koji i ove godine, od 18. do 20. maja, predstavlja bogat umetnički program kulturnih delatnika iz celog regiona.

"Želim da izrazim zadovoljstvo što smo kao partneri Festivala zajedno uspeli u nameri da stvorimo tradiciju negovanja važnih vrednosti, poput tolerancije, ali u isto vreme i snažno da promovišemo sve umetnike i kulturne poslenike dva regiona", izjavila je Dragana Milošević.

Ističući radost zbog velikog broja umetnika iz Republike Srbije, ona je naglasila da će u narednim danima trajanja Festivala svojim nastupima oni prikazati naše kulturno bogatstvo – poput Pozorišta mladih iz Novog Sada, novosadskih likovnih umetnica, operskih umetnika iz Srpskog narodnog pozorišta, kao i izdavaštvo, o kojem će govoriti direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i direktor Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" Nenad Šaponja.

"Ovaj festival, koji je praznik muzike, pozorišne i likovne umetnosti, samo je još jedna potvrda dobrih odnosa naša dva regiona koje negujemo već godinama. Prošle godine, kada smo ga zajedno osnovali, ostvarili smo san jednog malog grada i učinili da Labin danas, već nakon jedne godine, postane veliki kulturni prostor u regionu. Kao resorni sekretar, ponosna sam što ovaj san ne bi postao java da nije bilo hrabrosti u njegovom idejnom tvorcu, ženi koja je prvakinja Drame i zamenik upravnika Srpskog narodnog pozorišta – naša Sonja Damjanović, koja je i umetnički direktor Festivala", istakla je Miloševićeva.

U ime Grada Labina, prisutne je pozdravio gradonačelnik Valter Glavičić, ističući da će tokom naredna tri dana biti promovisana prava umetnost i kultura dve regije, koje su umnogome istorijski slične i predstavljaju svetionike dobrog razuma i prave primere prostora u kojem vekovima žive u toleranciji i poštovanju brojne nacionalne zajednice.

On je izrazio srdačnu dobrodošlicu pokrajinskom sekretaru Dragani Milošević, umetničkoj direktorki Festivala Sonji Damjanović, kao i glumici, kantautorki i pevačici Elis Lovrić, koja je, kao ovogodišnja „Labina“, i otvorila Festival.

Načelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica rekao je da bi tolerancija, kao reč koja se često upotrebljava, trebalo da znači prihvatanje i razumevanje, a upravo to i jeste deo ovog festivala, jer je tolerancija ono najbolje u nama, što kultura najbolje ume da pokaže.

"Interkulturalnost, koju predstavljaju Vojvodina i Istra, opet se vidi danas u Labinu, a to je zajednički život i suživot uz veliko poštovanje kako sličnosti, tako i različitosti", naveo je Torbica.

Umetnička direktorka Sonja Damjanović naglasila je da festival koji na najbolji umetnički način predstavlja Novi Sad, Labin, Vojvodinu i Istru, pa samim tim i Srbiju i Hrvatsku, u osnovi ima fokus na izvođačkoj umetnosti, dakle teatru, muzici i performansu vrhunskih, ali i mladih umetnika, uz obavezne nastupe najmlađih, tako da se ceo Labin pretvara u jednu veliku binu.