26. jul 2023 22:28

Otvorena izložba “Adolessence” u Galeriji 73

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba “Adolessence” u Galeriji 73

Foto: Galerija 73, promo

BEOGRAD - Samostalna izložba slika “Adolessence” autorke Nataše Kataline otvorena je večeras u Galeriji 73 u Beogradu.

Novu izložbu srpske umetnice koja živi i radi u Beču, beogradska publika imaće priliku da pogleda do 8. avgusta, a Galerija 73 na Banovom Brdu obeležava značajan jubilej - 50 godina postojanja.

Serija slika “Adolessence” stavlja u fokus adolescente, decu u kompleksnom prelazu u odrasle ljude.

Slike su rađene klasičnim slikarskim medijem, mada su na njima prisutni tragovi digitalne kulture - ikonice mobilnih telefona i prečice za društvene mreže.

Kako je zapisala u katalogu izložbe dr Iva Subotić Krasojević, istoričarka umetnosti, junaci autorke u napetom su konfliktu sa sobom i svetom, željni samostalnosti, ali nesvesni odgovornosti.

“U potrazi za zadovoljstvom, ali bez svesti o posledicama, oni su osvajači slobode puni strahova, gladni života, ali bez iskustva. Ono što daje posebnu vrednost slikama jeste ambivalentna pozicija umetnice, jer ona slika iz ugla majke, koja pokušava da sagleda svet iz njihovih cipela, evocirajući i sopstvena sećanja na ovaj buran period života i odrastanja. Time pokušava da smanji jaz, a poveća razumevanje sa generacijom svoje dece’’, istakla je Subotić Krasojević.

Autorka Nataša Katalina (46) se uglavnom posvetila slikanju portreta i savremenih žanr scena, a klasične slikarske tehnike povremeno kombinuje sa kolažom i drugim materijalima.

Atelje u kome Nataša stvara je deo austrijske kulturne organizacije “Das Werk”, tako da ona redovno izlaže svoje radove na njihovim događajima, učestvuje u dobrotvornim aukcijama.

Samostalnu izložbu “Bare Femininity” Katalina je imala 2019. u palati Hofburg u Beču, gde je predstavila slike na temu pozicije žene u savremenom društvu.

Ona je osnivač umetničkog udruženja “Alser Culture Ground”, koje ima cilj da afirmiše umetnost stvaralaca koji nisu deo “mainstream” kulture, pre svega onih sa Balkana.