27. avgust 2023 11:48

Aja Jung odabrana za direktorku Baletskog takmičenja u Bolonji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aja Jung odabrana za direktorku Baletskog takmičenja u Bolonji

Foto: Miloš Lužanin

BEOGRAD - Umetnica Aja Jung, osnivač i selektor Beogradskog festivala igre, odabrana je da bude direktorka međunarodnog Baletskog takmičenja u Italiji, koje će biti održano od 10. do 12. novembra ove godine u Bolonji, saopštila je direkcija festivala.

Gradski čelnici Bolonje opredelili su legendarni “Teatar Duze”, koji ove godine slavi 200. sezonu, za događaj koji će okupiti mlade baletske umetnike iz cele Evrope.

Direktorka internacionalnog takmičenja Aja Jung radiće uz značajan tim koreografa i pedagoga koji će činiti žiri i voditi majstorske časove.

Na listi stručnjaka koji laureatima treba da ponude profesionalno usavršavanje ili angažmane u važnim evropskim trupama su velika imena savremene igre: Jakopo Godani, Paolo Manđola, Elizabeta Ćeron, Eriberto Verardi, Valerijo Longo, Mikele Olivijeri, Žolt Elek, i drugi.

U okviru gala večeri, u “Teatru Duze”, uz najbolje mlade igrače, nastupiće kao posebni gosti Lusija Lakara (Španija) i Metju Golding (Kanada), baletske zvezde koje je domaća publika imala prilike da upozna na Beogradskom festivalu igre (BFI).

Italijanski koreograf Jakopo Godani veruje da su “danas takmičenja zamenila audicije, i kao takva pružaju šansu igračima da postanu vidljiviji i dobiju priliku da započnu svoju karijeru na vreme”.

Aja Jung podseća da je koncept ovog takmičenja bio ponuđen Beogradu, kao i da su mnogi pedagozi, na čelu sa čuvenim argentinskim igračem i baletskom zvezdom Hulijom Bokom, dolazili u Srbiju i radili na pripremama.

"Nažalost, nije se naišlo na želju ili razumevanje značaja ovakve međunarodne smotre koja ima potencijal da odredi budućnost talentovanih umetnika, ujedno predstavljajući važnu turističku atrakciju za grad u kome se održava”, kaže Jung.

Ona je takodje istakla da će „naša deca nastaviti da putuju kako bi se odmerili sa vršnjacima, ali i kako bi uspeli da dođu do stipendija za svoje usavršavanje ili dobili angažman u inostranstvu“.

Takmičenje u Bolonji ohrabruje sve uzraste da se predstave na sceni, iako su među zainteresovanima najbrojniji oni uzrasta od 14 do 18 godina.

Različite kategorije podrazumevaju klasičnu, neoklasičnu i savremenu igru, kao i solo, duetne, odnosno ansambl nastupe.

Poziv je otvoren za sve učenike profesionalnih škola umetničke igre, a prijave su moguće na sajtu www.bolognaballetcompetition.com.