27. oktobar 2023 15:35

Bitef dodelio plakete prijateljima i medijima: Među nagrađenima i Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bitef dodelio plakete prijateljima i medijima: Među nagrađenima i Tanjug

Foto: BITEF

BEOGRAD - Direkcija Bitef festivala organizovala je susret sa medijima povodom nedavnog završetka 57. izdanja Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala u beogradskom Mezestoranu "Dvorište" gde su dodeljene plakete prijateljima i partnerima festivala, medijima i pojedincima, kao i zvaničnim institucijama.

Između ostalih laureat je i novinar Ivan Makragić novinar Tanjuga, za ličnu uspešnu saradnju i doprinos, za predano izveštavanje sa festivala, dok je i Tanjug dobio plaketu za medijsko sponzorstvo i saradnju.

Direktor BITEF festivala i ujedno upravnik Bitef teatra, dramaturg i književnik Miloš Latinović, obratio se rečima da tako uspešna realizacija vrlo zahtevne 57. edicije ne bi ni bila moguća da nije uspostavljena saradnja sa tolikim partnerima i medijima.

"Pozvali smo vas danas pre svega da vam se zahvalimo zaista na svemu. BITEF je takav festival da ne možemo na njega tek tako da stavimo pečat i kada se on formalno završio. Festival se sprema intenzivno tokom cele godine. BITEF je jedna proizvodna pokretna traka koja se ne zaustavlja. A onda kada se završi zvanično izdanje festivala, potrebno je da se stavi lenta. I evo mi ovim susretom sa vama danas na neki način stavljamo lentu i podvlačimo crtu", istakao je prvi čovek BITEF festivala.

Latinović je ponovio da bez medija i partnera, sponzora, BITEF ne bi izgledao ovako i donosio pozitivne rezultate.

"Ovo je prilika da vas sve pojedinačno vidimo, da vas istaknemo imenom i prezimenom, da se zahvalimo šta ste učinili sve za Bitef festival i Bitef teatar. Posebno mi je drago što ste svi vi pozvani danas ovde, jer to želite, niste imali poslovnu obavezu da morate doći, već to radite iz ljubavi prema našem festivalu, njihovim osnivačima Jovanu Ćirilovu i Miri Trailović. Oni su bili inspiracija za vas da pomognete nama. Vidimo se sledeće godine na 58. izdanju BITEF-a", zaključio je Miloš Latinović.

Foto: BITEF

 

Osim Tanjuga, zaslužene plakete su dobili i drugi mediji - Radio televizija Srbije, Insajder TV, UNA TV, Adria Media Group, Atica Media Srbija, K1 televizija, portal SEEcult, časopisi "Vreme", "Nedeljnik", "Nova ekonomija", "Diplomacy Commerce", i drugi.

Od institucija BITEF je dodelio plakete - zahvalnice Ministarstvu kulture Republike Srbije, Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, Skupštini grada Beograda, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Gete institutu, Ambasadi Grčke, Turističkoj organizaciji Srbije, domaćinu današnjeg susreta Mezestoranu "Dvorište", restoranu "Klub književnika" i mnogim drugima.

Bitef je ove godine umesto u septembru, prvi put počeo u oktobru.

Pozorišni festival je trajao osam dana, od 3. do 10. oktobra i publici prezentovao ukupno devet predstava, šest inostranih i tri domaće produkcije.

Podsetimo se laureata ove godine, za najbolju predstavu u celini 57. Bitefa proglašena je "Žan" (Jeanne) iz Švedske, u režiji srpske umetnice Anje Suše, koja je osvojila Grand prix "Mira Trailović".

Nagradjena predstava je plod koprodukcije Švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten iz Stokholma, a projekat je radjen prema komadu hrvatske spisateljice Ivane Sajko. Anja Suša je tada i lično primila nagradu.

Svečana dodela nagrada BITEF festivala je održana u Bitef teatru u noći izmedju 10. i 11. oktobra (nakon ponoći).

Stručni žiri je dodelio i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" prema ko-osnivaču BIitefa, za predstavu "Zbogom, Lindita" po konceptu i režiji Maria Banušija, u produkciji Narodnog pozorišta Grčke iz Atine.

Isti grčki dramski umetnik Mario Banuši je osvojio i "Politikinu nagradu" za režiju koja se dodeljuje 45. put, ali autor nije bio prisutan da primi te dve nagrade.

Nagradu publike osvojila je predstava "Sunce i more" iz Litvanije od tri autorke (Rugile Barzžukaite, Vaiva Grainite, Lina Lapelite), koja je izvedena 7. i 8. oktobra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu.

Ovogodišnji Beogradski internacionalni teatarski festival Bitef je završen premijernim izvođenjem predstave "Wakatt" iz Belgije u Narodnom pozorištu.

U glavnom programu tokom osam dana je izvedeno devet predstava iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.