31. oktobar 2023 13:29

Dani Ermitaža ponudili bogat program u Beogradu: Izložbe, balet, opera, film....

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dani Ermitaža ponudili bogat program u Beogradu: Izložbe, balet, opera, film....

Foto: shutterstock.com/Kitreel, ilustracija

BEOGRAD - Prve "Dane Ermitaža" u Srbiji, manifestaciju od međunarodnog kulturnog značaja, u Beogradu su od 24. do 29. oktobra organizovali jedan od najvećih muzeja na svetu Ermitaž, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija Gasprom njeft, saopštili su danas organizatori.

Glavni muzej Rusije predstavio je obiman i raznolik program: veličanstvene izložbe, predavanja za stručnjake i širu publiku, seminare, umetničke radionice, baletske i operske predstave, filmska ostvarenja i arheološku konferenciju", kaže se u saopštenju.

Svečano otvaranja "Dana Ermitaža" održano je u Narodnom muzeju

Srbije (NMS) i Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu ministarke kulture Srbije Maje Gojkovie, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića i zamenice direktora Ermitaža Svetlane Adaskine, podseća se u saopštenju.

Tu su bili i zamenik generalnog direktora kompanije Gasprom njeft za korporativne komunikacije Aleksandar Dibalj, direktorka NMS-a Bojana Borić Brešković i direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, kao i istaknute javne ličnosti i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

U saradnji sa NMS, Ermitaž je 24. oktobra otvorio izložbe "Nevidljiva umetnost“, koja je omogućila slabovidim i slepim, kao i svim ostalim posetiocima da dodirom osete umetničke eksponate, ćilime, freske i skulpture, i "Carski porcelan“, koja na svoj način govori o ruskoj carskoj dinastiji Romanov.

Kako je najavljeno, izložbe "„Nevidljiva umetnost“ i "„Carski porcelan“ ostaju otvorene za posetioce sve do 24. novembra.

"Već u prvim danima manifestacije rekordan broj građana posetio je izložbe u

NMS-u, a zbog velikog interesovanja i prijavljenih učesnika, formirane su i liste čekanja za učešće u umetničkim radionicama i predavanjima", saopštili su "Dani Ermitaža".

Kako je navedeno, u prepunoj sali Narodnog pozorišta dva puta su na sceni nastupali umetnici sanktpeterburškog državnog akademskog baleta "Leonid Jakobson“, sa nedavno obnovljenim "Briljantnim divertismentom“, minijaturom iz ciklusa "Roden“ i fragment baleta "„Nestašne pesmice“.

"Nastupi baleta 'Jakobson' simboličan su poklon povodom 100-godišnjice srpskog baleta, koji se razvijao pod uticajem koreografa i plesača iz Rusije", istakli su "Dani Ermitaža".

Važan deo "Dana Ermitaža" bile su premijere filmova "Imperatorke“ i "Petar I - Poslednji car i prvi imperator“, koje je predstavio partner Gasproma "Prijatelji Sankt Peterburga”, ističe se u saopštenju.

"Filmovi reditelja Andreja Kravčuka koji su prvi put prikazani na velikom platnu u Srbiji deo su istorijskog ciklusa 'Rusija', posvećenog događajima i ličnostima koji su učestvovali u formiranju Ruske imperije. Gledaoci su posle projekcija

učestvovali u razgovoru sa rediteljem", podseća se u saopštenju.

"Dani Ermitaža" su završeni koncertom ruskog baritona Vasilija Gerela, uz učešće soprana Nazije Amineve, u pratnji orkestra Narodnog pozorišta pod upravom peterburškog dirigenta Mihaila Golikova.

Umetnici su izveli svetske operske klasike Verdija, Pučinija, Rimskog-Korsakova, napuljske pesme, kao i popularne pesme na ruskom i srpskom jeziku, a "puna sala Narodnog pozorišta stojeći je pozdravila i izvođenje kompozicije 'Tamo daleko' i dugo nije puštala ruske umetnike da siđu sa scene", kaže se u saopštenju.

Održavanje prvih "Dana Ermitaža" u Srbiji postalo je moguće zahvaljujući sporazumu o saradnji u oblasti jačanja kulturno-istorijskih veza Rusije i Srbije, koji su 2023. godine potpisali kompanija Gasprom njeft i muzej Ermitaž.

Program partnerstva obuhvata podršku Rusko-srpskoj arheološkoj ekspediciji, godišnje održavanje manifestacije Dana Ermitaža u Srbiji, organizovanje izložbi i naučnih konferencija, kao i zajedničke projekte za očuvanje objekata istorijskog nasleđa.