9. novembar 2023 18:07

Jelena Medaković: Muzej grada Beograda kupio "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Medaković: Muzej grada Beograda kupio "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića

Foto: www.sothebys.com

LONDON - Sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" kupio je danas Muzej grada Beograda na aukciji kod Sotebija u Londonu za 240,000 funti na čekić, što sa uračunatim troškovima aukcijske kuće iznosi više od 300,000 funti, potvrdila je Tanjugu Jelena Medaković direktorka MGB.

"Jako smo smo srećni i ponosni što se remek delo Paje Jovanovića vraća u Srbiju. Zahvaljujemo se predsedniku Aleksandru Vučiću što nam je pomogao da ostvarimo ovakvu akviziciju za naš muzej. Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrednu sliku iz njegove orijentalističke faze" kazala je Tanjugu Medaković i dodala da sada sledi procedura ulaska slike Paje Jovanovića u Srbiju.

Ulje na platnu "Odmor bašibozuka", dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u "Kristiju" 1994. godine.

U opisu slike na sajtu "Sadebija" navodi se da bašibozuci nisu bili deo regularne osmanske vojske i da su regrutovani na teritoriji današnje Srbije i Albanije.

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije. Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Kurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja.

Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda.

Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Inače, slika Paje Jovanovića "Dva bašibozuka" pred kapijom prodata je u aukcijskoj kući „Sadebi“ u aprilu 2018. godine za 465.000 funti, to jest više od pola miliona evra, mada je bila procenjena na tri puta nižu sumu i tako je oborila rekord kao najskuplja slika Paje Jovanovića.