11. decembar 2023 15:16

U Arhivu Jugoslavije otvorena izložba "Beograd-Nju Delhi..."

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Arhivu Jugoslavije otvorena izložba "Beograd-Nju Delhi..."

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izložba "Beograd - Nju Delhi: 75 godina diplomatskih odnosa" otvorena je danas u Arhivu Jugoslavije, gde će trajati do 18. decembra.

Izložbu je pred brojnim zvanicama, otvorila pomoćnica ministrtra spoljnih poslova Srbije Irena Šarac koje je istakla da postavka dokumentuje dug istorijat međusobnih odnosa, koje je opisala kao 75 godina dugo putovanje i prijateljstvo.

Šarac je ocenila, između ostalog, da diplomatske odnose između Indije i Srbije karakteriše međusobno poverenje i solidarnost i u najtežim uslovima, i da su obe zemlje "prepoznate kao aktivni zagovornici pridržavanja međunarodnog prava i mirnog razrešenja sukoba".

Prema njenim rečima, odnosi dve zemlje se uspešno razvijeju posebno na ekonomskom i tehnološkom nivou, pošto su neke od najuglednijih indijske kompanija prepoznale prednosti poslovanja na srpskom tržištu.

"Izložba nas vodi stazom sećanja kroz najznačajnije trenutke naših međusobnih odnosa. Bogat izbor arhivskog materijala svedoči o bogatoj istoriji naših odnosa", istakla je Šarac.

Ambasadorka Indije Šubdaršini Tripati je izložbu ocenila kao divnu i istakla da dve zemlje gaje duboke i bliske prijateljske odnose, imaju bliske stavove o međunarodnim odnosima, a njihovom učvršćivanju je doprinela nedavna poseta indijske predsednice Droupadi Murmu Srbiji.

Podsetivši da Indija zastupa stavove globalnog juga, Tripati se u tom kontekstu zahvalila na učešću u samitima globalnog juga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Primetivši da postoji velika mogućnost unapređenja ekonomskih odnosa dve zemlje, Tripati je pomenula i da su je Srbija poslednjih godina postala aktraktivno mesto za snimanje indijskih filmova.

Tripati je istakla da je tokom prva tri meseca boravka na dužnosti u Srbiji naišla na toplo gostoprimstvo i veliku podršku ministarstva spoljnih poslova i drugih predstavnika srpske države.

Govoreći na otvaranju, direktor Arhiva Jugoslavije Milan Terzić je podsetio da je ista izložba realizovana pre pet godina povodom sedam decenija međusobnih odnosa, i da izloženi dokumenti svedoče o povezanosti Jugoslavije, a danas Srbije, sa Indijom.

Terzić je podsetio da je Josip Broz Tito (1892-1980) bio prvi predesednik neke evropske zemlje koji je 1955. godine posetio Indiju, u kojoj je bio pet puta, dok su indijski državnici Džavaharlal Nehru i Indira Gandi bili u Jugoslaviji po tri puta.

Prema njegovim rečima, dve zemlje su delile ideje o saradnji na borbi protiv rat i kolonijalizma, za ekonomsku raznopravnost u svetu i univerzalne civilizacijske vrednosti.

Izložba na brojnim panelima prikazuje fotografije i dokumente o jugoslovensko-indijskim diplomatskim odnosima, nakon njihovog uspostavljanja 5. decembra 1948. godine, nedugo pošto je Indija stekla nezavisnost.

Posetioci mogu videti brojne fotografije ambasadora dve zemlje na službi u Beogradu i Nju Delhiju, dokumente iz diplomatske prepiske, kao i nekoliko knjiga koje obrađuju temu jugoslovensko-indijskih odnosa.

Izložbu organizuju Arhiv Jugoslavije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ambasada Indije.