21. decembar 2023 13:51

Maja Gojković u poseti Ljubljani: Niz programa u promociji slovenskih kultura

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković u poseti Ljubljani: Niz programa u promociji slovenskih kultura

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE

LJUBLJANA - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković razgovarala je na radnom sastanku sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andreom Rihter u Ljubljani i tom prilikom je istaknuto da će tokom 2024. godine biti obeležen važan jubilej - 20 godina rada Foruma na promociji kultura slovenskih zemalja nizom aktivnosti i programa.

Gojković, koja je predsedavajuća Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura i Rihter su istakle da su tokom 2023. godine veoma uspešno realizovani brojni projekti na promociji slovenskih kultura zemalja članica i naglasile da je sledeća 2024. godina značajna za rad Foruma budući da će je obeležiti dva važna jubileja - 20 godina rada Foruma i 10 godina dodele nagrade "Živa" koja je namenjena najeminentnijim muzejima.

Gojković i Rihter su dogovorile da će se sledeće godine, povodom dve decenije postojanja Foruma slovenskih kultura, održati festivali posvećeni promociji kulture i stvaralaštva zemalja članica Foruma i u tom kontekstu naglasile važnost saradnje sa Gradom Užicem, nacionalnom prestonicom kulture Srbije u 2024. godini.

Na sastanku je istaknuto da je posebno značajno nastavljanje književnog programa "100 slovenskih romana" u okviru kog se odvija prevodilačka i izdavačka delatnost, a u januaru sledeće godine biće izdata 100. knjiga u okviru ovog programa koji promoviše savremenu slovensku književnost i stvara bliske veze slovenskih pisaca, prevodilaca i čitalaca.

Bilo je reči i o značaju kulturne rute "Žene-pisci slovenskih zemalja", koja je dobila sertifikat Saveta Evrope, a posvećena je spisateljkama sa prelaza 19. i 20. veka i fokusira se na njihovu jedinstvenu ulogu u istoriji i kulturnoj baštini slovenskih naroda.

Gojković je naglasila da Srbija aktivno učestvuje u svim programima Foruma i da je posebno aktivna saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva, kao i kulturnog nasleđa i nastojaće da se i u budućnosti dodatno ojačaju ove aktivnosti.

Ministarka je razgovarala sa Rihter o budućim planovima i značaju intenziviranja saradnje i aktivnosti, posebno u kontekstu značaja realizacije jednogodišnjeg Programa saradnje Foruma koji je donet u novembru.

Gojković i Rihter su pozdravile uspešnu realizaciju projekta "Transformacija" i izložbe pod istim nazivom koja je u septembru ove godine održana u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a koja je inspirisana tradicijom slovenskih zemalja kroz modno stvaralaštvo, a okupila je i povezala deset dizajnera tekstila iz zemalja članica Foruma.

Gojković i Rihter su pozdravile i učešće Foruma slovenskih kultura na sajmovima knjiga.