24. decembar 2023 15:31

Otvorena izložba fotografija "Počeci, BIGZ" autora Jakova Simovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba fotografija "Počeci, BIGZ" autora Jakova Simovića

Foto: TANJUG/Mitar Mitrović

BEOGRAD - U prostorijama zgrade "Jugošpeda", otvorena je izložba fotografija "Počeci, BIGZ" autora Jakova Simovića, kojom je simbolično obeležio deset godina karijere, saopštili su organizatori.

Prostor ovog starog zdanja je bio zvučno i vizuelno uređen tako da postavka fotografija na što bolji način prenese duh umetničke scene BIGZ-a.

Autor je istakao da se za "Jugošped" kao lokaciju izlošbe odlučio upravo zbog svog specifičnog unutrašnjeg enterijera, ali i simbolike, kako se zgrada BIGZ-a nalazi tačno preko puta.

Od nekoliko hiljada fotografija, nastalih za vreme njegovog boravka u BIGZ-a, autor se odličio za 150, koliko je bilo izloženo.

Pored fotografija, priču o BIGZ-u, njegovim ljudima, umetnosti koja je u njemu stvarana, ali i lepoti i autentičnosti zgrade, koju je projektovao čuveni beogradski arhitekta Dragiša Brašovan, vrlo efektno preneli su i video materijali snimani u samom BIGZ-u, a projektovani po hodnicima "Jugošpeda".

Na samom otvaranju, autor se zahvalio svima koji su došli na izložbu i rekao da se nada da je ovom izlo?bom uspeo da svima prenese energiju BIGZ-a, ali i da je značajna ideja iza same izložbe i njenog naslova povratak počecima i bezrezervnoj iskrenosti u stvaranju, na koju je želeo da podseti sebe.

Veče je završeno kratkim nastupom grupe "Čistilište" u "Sala Maloj" Ivana Petrović.

Otvaranju su prisustvovali mnogi umetnici i umetnice kojima je ova izlošba i lično jako puno značila, ali i mnogi koji su u BIGZ zalutali nekim drugim povodom, a postali zaljubljenici u energiju šestog i sedmog sprata.

Kako najavljuje autor izložbe Jakov Simović, priča o BIGZ-u, njegovim ljudima, prostoru i muzici, nastavlja da živi i kroz dokumentarni film koji je u pripremi, a koji će publika moći da pogleda već sledeće godine.

Izložba "Počeci, BIGZ" traje do 29. decembra, a zainteresovani će moći da je pogledaju radnim danima u periodu od 17h do 22h u "Sala Maloj" Ivana Petrovića u zgradi "Jugošpeda".

Izložba će biti zatvorena nastupom Hornsman Kojota i saund sistema.