28. februar 2024 11:09

Gojković: Očekujem u kratkom roku rešenje za zaposlene u kulturi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković: Očekujem u kratkom roku rešenje za zaposlene u kulturi

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da da ne sumnja da će radna grupa doći do modela kako da se u 2024. poboljša materijalni status zaposlenih u kulturi.

Gojković je u intervjuu današnjim Večernjim novostima rekla da očekuje da će se "u kratkom roku izaći sa rešenjima problema".

"Ključnu ulogu, uz reprezentativne sindikate će imati i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje utvrđuje koeficijente. I naravno Ministarstvo finansija koje je jedino vlasno da proceni u kom pravcu mogu da idu povećanja", navela je Gojković.

Istakavši da se lično slaže da treba raditi na poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u kulturi, Gojković je dodala da "problem datira iz vremena kada je Ivan Tasovac (1966-2021) bio ministar kulture".

Prema njenim rečima, tada je "u talasu povećanja zarada u ostalim sektorima, prosveti i zdravstvu, kultura izostavljena" i da od tada "povećanja u ovoj oblasti kaskaju".

"Ljudi nekada imaju iluziju da su zaposleni u kulturi zvezde serija ili filmova, koji na neki drugi način mogu da poprave male plate u ustanovama. Ali mnogo je više onih koji se bave poslovima bez kojih nema umetnosti - scenskih radnika, šaptača, kustosa, bibliotekara", podsetila je ministarka.

Povodom nedavnih istupa u javnosti članova Beogradske filharmonije, Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu nezadovoljnih svojim statusom, Gojković je podsetila da je Vlada Srbije nedavno formirala radnu grupu koju će nju činiti predstavnici sindikata i predstavnici ministarstava rada, državne uprave, finasija i kulture.

Kako je rekla njeno ministarstvo "nikada nije bilo prepreka predlozima i zahtevima umetnika i zaposlenih u kulturi".

Prema njenim rečima, komisija će se baviti radnim i socijalnim statusom svih zaposlenih u ustanovama čiji su osnivači republika, pokrajna, grad Beograd i lokalne samouprave, a ne samo u Beogradskoj filharmoniji, SNP i Narodnom pozorištu.

"Nije nam tendencija da bilo koga favorizujemo, niti da bilo čiji rad potcenimo. Sindikatima su vrata Ministarstva kulture uvek bila otvorena, i do sada smo pronalazili dobra rešenja", podsetila je ministarka.

Upitana da li će ostati na mestu ministarke kulture u budućoj vladi, Gojković je rekla da to ne zna, i da bi odgovor mogla dati "za nekih 15 dana".