21. mart 2024 15:20

Predstavnici Čačka kolegama iz Užica predali titulu Prestonice kulture Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnici Čačka kolegama iz Užica predali titulu Prestonice kulture Srbije

Foto: Tanjug video

UŽICE - Predstavnici administracije grada Čačka predali su danas kolegama iz Užica titulu nacionalne Prestonice kulture na svečanosti na Železničkoj stanici u Užicu.

Voz kulture koji je po redu vožnje Ministarstva kulture Srbije krenuo iz Čačka stigao je u 13 časova na prvi kolosek prestonice kulture Srbije 2024. a prošlogodišnji nosioci ove titule su održali zdravicu Užičanima.

"Pozdrav Zlatiboru od Ovčara i Kablara. Ne mogu nas razdvojiti ni prostor ni vreme, a spajaju nas nas zelena Đetinja i hladna Morava. Uprkos stramputicama istorije spajala nas je duhovna veza", poručili su Čačani.

Užičani su odgovorili zdravicom Ljubivoja Ršumovića "Zdravica narodu srpskom" i otvarajući kapiju Prestonice kulture Srbije poručili da otvaraju riznicu kutlruno-istorijskog nasleđa i savremenih umetničkih praksi.

Glumci užičkog Narodnog pozorišta su izveli deo iz predstave "Došljaci", rađenoj po istoimenom romanu tvorca modernog srpskog romana Milutina Uskokovića.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević zasadili su na platou ispred železničke stanice Čačansku rodnu i tako simbolično izvršili primopredaju titule.

"Čačak je kao prva nacionalna prestonica kulture sproveo 240 programa sa 6.000 učesnika, učinili smo sve da podignemo ovu manifestaciju na visok nivo, od uređenja Muzeja košarke, Rimskih termi, ali i one nematerijealne vrednosti koje su donele Čačku mapiranje na evropskoj karti kulture. Želja nam je da nastavimo, pre svega u istraživanju novih kulturnih sadržaja koji će u Ćaćak dovesti još više turista", kazao je Todorović.

On je poželeo Užičanima da istraju u ovoj godini uz poruku gradonačelnici da "zna da će uraditi odličan posao i da će nastaviti u budućnosti da rade na osnaživanju sadržaja iz kulture".

Gradonačelnica Užica se zahvalila kolegama iz Čačka i Ministarstvu kulture i svima koji su došli u Užice da započnu "Eru kulture".

"Dolaskom voza i sadnjom Čačanske rodne, igrokazom i susretom na ovom mestu zvanično smo preuzeli titulu. Pred nama je godina i sam početak svih kulturnih dešavanja, sprovešćemo niz vrlo važnih innfrastrukturnih projekata i sve ovo vreme smo delili iskustvo sa Gradom Čačkom uz podršku Ministarstva kulture, pozvam sve da večeras prisustvuju manifestaciji Praznik svetlsoti i dobrodošli u Eru kulture", poručila je Raković Radivojević.

Nakon primopredaje domaćini i gosti su se uputili Bulevarom svetlosti kroz kanjon Detinje ka hidrocentrali "Pod gradom",voj izgrađenoj u Evropi po Teslinim prinicipima polifaznih struja gde će se pričati o "svetlosti".

Era kulture, svečana ceremonija otvaranja "Praznik svetlosti" biće na Gradskom trgu u Užicu u 20 časova.