19. april 2024 18:00

Maja Gojković i Tamara Vujović razgovarale o unapređenju saradnje u oblasti kulture između Srbije i Crne Gore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković i Tamara Vujović razgovarale o unapređenju saradnje u oblasti kulture između Srbije i Crne Gore

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ

VENECIJA - Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković sastala se danas, nakon otvaranja nacionalnog paviljona na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti Bijenala u Veneciji, sa ministarkom kulture i medija Crne Gore Tamarom Vujović, kako bi razmotrile unapređenje bilateralne, regionalne i multilateralne saradnje u oblasti kulture.

Na sastanku je postignut dogovor o zaključivanju novog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između vlada dve zemlje ove godine, kako bi se prethodni Sporazum iz 2008. godine unaredi pre svega u delu u kom se odnosi na kulturno nasleđe.

Sagovornice su se saglasile i da u narednom periodu bude potpisan Sporazum između vlada dve zemlje o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima kao značajan iskorak unapređenja kulturne i sveukupne saradnje u obostranom interesu, budući da je zajedničko staranje oko kulturnog nasleđa i njegove zaštite potvrda čvrste opredeljenosti za dodatno jačanje odnosa.

Gojković je upoznala ministarku kulture i medija Crne Gore sa podsticajima investititorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela i predložila unapređenje saradnje i u oblasti filmske umetnosti, što je Vujović prihvatila.

Sagovornice su konstatovale da, imajući u vidu razvijenu institucionalnu saradnju u oblasti kulture, postoji potreba za pokretanjem inicijativa od obostranog interesa i ugovorile dinamiku predstojećih sastanaka.