23. april 2024 11:56

Maja Gojković: Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji dobro ocenjen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji dobro ocenjen

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas da je nastup Srbije na Bijenalu u Veneciji dobro ocenjen, da je projekat Prestonica kulture zaživeo među građanima i da očekuje da će kultura biti važan segment projekta "Srbija EXPO 2027".

Gojković je rekla za Tanjug da je na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji izuzetno primećen i dobro ocenjen rad "Kolonijalna izložba" (Exposition Coloniale) umetnika Aleksandra Denića i kustosa Ksenije Samardžije, izložen u Paviljonu Srbije.

"Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da ne postoji kritičar koji se bavi kulturom i umetnošću koji je bio na Bijenalu, a nije kasnije dao svoj osvrt i pozitivnu ocenu za Paviljon Srbije, kao i preporuku da se obavezno poseti", navela je Gojković.

Priznavši da joj je žao što Denićev rad nije dobio nagradu ove godine, Gojković je dodala da "neki put i nagrade nisu sve, nego pozitivna ocena da je to jedan od najboljih radova ove godine na Bijenalu", što će se dokazati i kroz trajanje ove izložbe.

Gojković je rekla da je za tri godine na položaju ministra učinjeno mnogo u svim oblastima kulture, pre svega u oblasti decentralizacije.

Prema njenim rečima, za nekoliko godina urađeno je 109 objekata, a pošto se na pravi način pristupa decentralizaciji, danas ljudi u mestima van Beograda i Novog Sada mogu jednako da konzumiraju kulturu kao što to mogu građani u većim gradovima.

"Dobar je projekat 'Gradovi u fokusu', takođe Prestonica kulture Srbije, prošle godine je bio Čačak, ove je Užice, a sledeće godine Zrenjanin, je projekat koji je očigledno zaživeo i kod građana i u lokalnim samoupravama", rekla je ministarka.

Istakavši velika ulaganju u filmsku i audio-vizuelno industriju i privlačenje stranih investitora, Gojković je dodala da je Srbija postala "mala fabrika koja neprekidno radi i koja upošljava ljude u ovoj industriji", ali je počela i da prodaje taj proizvod u svetu.

Gojković je naglasila da je kultura i važan segment projekta "Skok u budućnost-Srbija EXPO 2027".

Prema njenim rečima, za Prirodnjački muzej izabrano je idejno rešenje i radi se na raznim drugim projektima koji bi do kraja 2026. godine trebalo da budu završeni.

Odgovarajući na pitanje da li će biti ministar u novoj vladi, ona je rekla da će za nekoliko dana mandatar objaviti spisak i svoj izbor ministara i da je dogovor da on to učini i kaže javnosti.