11. mart 2023 14:58

Fimovi "Sve u isto vreme" i "Ostrvo duhova" favoriti za Oskara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fimovi "Sve u isto vreme" i "Ostrvo duhova" favoriti za Oskara

Foto: Shutterstock.com/LanKS, ilustracija

LOS ANDJELES - Ovogodišnja 95. dodela Oskara biće održana u nedelju, 12. marta u Dolbi teatru u Holivudu, odnosno Los Andjelesu.

U konkurenciji za najbolje filmove odabrano je 10 naslova – “Avatar: Put vode”, “Elvis”, “Fabelmanovi”, “Tar”, “Top Gan: Maverik”, “Trougao tuge”, “Sve je tiho na Zapadnom frontu”, “Ostrvo duhova”, “Sve u isto vreme” i “Žene u razgovoru”.

Ranijih godina, pravilo Američke Akademije za film koja dodeljuje Oskara moglo je biti samo pet filmova koji se takmiče za najprestižniju nagradu na svetu.

Naravno, i ovu glamuroznu dodelu Oskara moći će da prate, kao uvek i ljudi u Srbiji, a prenos će biti na Prvom programu RTS-a od 2 ujutru u nedelju na ponedeljak i predviđa se da će trajati oko 4 sata, dakle sve do šest ujutru.

U spektakl programu će biti dodeljene nagrade u 23 kategorije, a voditelj u Dolbi teatru će posle nekoliko godina ponovo biti komičar i TV lice - Džimi Kimel.

Takodje, važno je znati, da će od ove godine, ponovo biti dodela svih kategorija prenošena uživo, zbog raznih burnih reakcija na isključivanje osam kategorija sa prenosa iz 2022. godine.

Akciona SF avantura “Sve u isto vreme” tandema reditelja Dena Kvana i Daniela Šejnerta, sa Mišel Jo i Džejmi Li Kertis u glavnim ulogama, vodi sa najviše nominacija – čak 11.

Drama-komedija “Ostrvo duhova” (The Banshees of Inisherin) Martina Makdone, gde igraju Kolin Farel i Brendan Glison, kao i nemačko-američka-engleska ratna priča “Sve je tiho na Zapadnom frontu” reditelja Edvarda Bergera dele po devet nominacija za Oskara 2023.

Najbolji glumac biće jedan od pet nominovanih, od koga su trojica zaista jaki favoriti.

Prvi je Ostin Batler za izvanredno tumačenje neprikosnovenog i nikad prežaljenog kralja rokenrola Elvisa Prislija u biografskoj raskošnoj drami “Elvis” režisera Baza Lurmana, poznatog po spektaklima “Mulen Ruž”, “Australija”, “Romeo i Julija”, “Veliki Getsbi”.

Neverovatno je iskočio Brendan Frejzer, pomalo zaboravljeni glumac, koji je bio nepravedno istisnut iz Holivuda i cele filmske industrije sa one strane okeana, a sada se vratio glavnom ulogom u porodičnoj psihološkoj drami “Kit” (The Whale) Darena Aranofskog.

Spomenuti reditelj je poznat po tome da uspeva da “vaskrne” karijeru nekih posustalih glumaca u svojim ostvarenjima, što mu je uspelo i sa Mikijem Rurkom za odličnu ulogu u filmu “Rvač” (2008).

U novom projektu “Kit”, američko-kanadski glumac Brendan Frejzer sa teškom šminkom i kostimom čoveka poremećene veličine i težine, mnogi smatraju da je pružio ulogu života, i ovo je njegov ogroman povratak na film, i ujedno prva nominacija za Oskara u karijeri.

Dok je bio popularan, publika ga je poznavala samo preko komercijalnih hitova koji su inkasirali nepreglednu zaradu na blagajnama – trilogija “Mumija”, “Džordž iz džungle”, “Put u središte zemlje”, “Blast From the Past”, “Looney Toones”.

Opet, veliki je favorit i irski glumac sa uspešnom karijerom u Holivudu – Kolin Farel (“Totalni opoziv”, “Suvišni izveštaj”), koji je pružio sasvim novu dimenziju svog glumačkog izraza u komediji-drami “Ostrvo duhova” gde deli ekran sa kolegom Brendanom Glisonom.

Njih dvojica su već igrali glavne role u triler drami “U Brižu” (2008) istog scenariste i režisera Martina Makdone.

Ostali glumci koji se takmiče su britanski umetnik Bil Naj za dramu “Živeti” (Living) i Pol Meskal za naslov “Posle sunca” (Aftersun).

Za najbolju glavnu glumicu ističe se svakako najveći favorit, austalijska umetnica Kejt Blanšet, za dramu o kontraverznoj dirigentici – “Tar” Toda Filda.

Blanšet je već osvojila dva Oskara – za najbolju glavnu ulogu u drami “Plava Jasmin” Vudija Alena i za sporednu rolu u biografskoj priči “Avijatičar” (2004) Martina Skorsezea.

Takodje, ova vanserijski talentovana glumica je bila nominovana za Oskara još pet puta za filmove – “Elizabeta”, “Kerol”, “Elizabeta: Zlatno doba”, “Beleška o skandalu” i “Nisam ovde”.

Osim nje, favorit je svakako glumica Mišel Jo iz Malezije, za spomenuti spektakl “Sve u isto vreme” od dva i po sata, a ovu umetnicu svetska publika poznaje iz hitova “Pritajeni tigar, skriveni zmaj”, “Memoari jedne gejše”, “Sutra nikad ne umire”.

Mišel Vilijams je na ovoj listi za porodičnu sagu “Fabelmanovi” (The Fabelmans) Stivena Spilberga, a ova karakterna glumica je četiri puta nominovana za Oskara: za najbolju sporednu glumicu u filmovima “Planina Broukbek” (2005) i “Mančester pored mora” (2016), kao i za najbolju glavnu glumicu u dramama “Tužna veza” (2010) i “Moja nedelja sa Merilin” (2011), gde je igrala divu Merilin Monro.

Za glavnu glumicu na dodeli Oskara 2023. novinovane su i Ana de Armas za film “Blonde” i Andrea Rajsborou za naslov “To Leslie”.

Oskar za najbolju režiju sutra veče će odneti neki od petorice filmskih stvaralaca – tandem Den Kvan i Daniel Šejnert za avanturu “Sve u isto vreme”, Martin Makdona za dramu “Ostrvo duhova” (reditelj ima Oskara za film “Tri bilborda izan Ebinga u Misuriju”, za najbolji originalni scenario), Tod Fild za delo “Tar”, švedski sineasta Ruben Ostlund za “Trougao tuge” i uvek glavni favorit Stiven Spilberg sa svojom ličnom porodičnom sagom “Fabelmanovi”. Podsetimo, Spilberg je trostruki laureat Oskara, kao producent i reditelj ratne priče “Šindlerova lista” (1994) i kao najbolji reditelj ratnog pakla “Spasavanje redova Rajana” (1998).

Oskara za sporednu žensku ulogu osvojiće neka od pet nominovanih – oskarovka Anđela Baset (laureat za glavnu ulogu u filmu o Tini Tarner – “Šta ljubav ima s tim”, 1993) za veliki hit “Crni Panter: Vakanda zauvek”, Hing Čau za dramu “Kit”, Keri Kondon iz irske priče “Ostrvo duhova”, kao i Džejmi Li Kertis i Stefani Hsu za spektakl “Sve u isto vreme”.

Situacija sa najboljom sporednom muškom ulogom stoji ovako – favorit je ubedljivo Brendan Glison za nagradjivani film “Ostrvo duhova”, a za isti film je nominovan i Beri Keogan.

Uz njih dvojicu, ostali nominovani su – Brajan Tajri Henri za naslov “Causeway”, Džud Hirč za “Fabelmanove” i Ke Hju Kuan za “Sve u isto vreme”.

U katergoriji najbolja originalna muzika takmiče se – “Babilon”, “Fabelmanovi”, “Sve je tiho na Zapadnom frontu”, “Ostrvo duhova”, “Sve u isto vreme”.

Najbolji adaptirani scenario, prema oceni Američke Akademije, mogao bi biti – “Top Gan: Maverik”, “Glass Onion: A Knives Out Mystery”, “Sve je tiho na Zapadnom frontu”, “Living” ili “Women Talking”.

Oskar za najbolji originalni scenario će pripasti jednom od sledećih ostvarenja - “Ostrvo duhova” (Martin Makdona), “Sve u isto vreme” (Den Kvan i Daniel Šejnert), “Fabelmanovi” (Toni Kušner i Stiven Spilberg), “Tar” (Tod Fild), “Trougao tuge” (Ruben Ostlund).

Za najbolji dokumentarni film takmiče se za Oskara - “All That Breathes”, “All the Beauty and the Bloodshed”, “Fire of Love”, “A House Made of Splinters” i “Navalny”, a za najbolji animirani film – “Mačak u čizmama: Poslednja želja”, “Pinokio Giljerma del Toroa”, “Marcel the Shell With Shoes On”, “The Sea Beast” i “Crvena panda” (Turning Red).

Oskar za najbolje vizuelne efekte biće u rukama jednog odovih filmskih “čarobnjaka”, u delima – “Betmen”, “Crni Panter: Vakanda zauvek”, “Avatar: Put vode”, “Top Gan: Maverik”, “Sve je tiho na Zapadnom frontu”, a za najbolju montažu su u trci – “Elvis”, “Tar”, “Duhovi ostrva”, “Sve u isto vreme” i takodje novi “Top Gan”.