13. mart 2023 12:49

Održana ceremonija dodele Oskara u Los Anđelesu; Film "Sve u isto vreme" dobio sedam Oskara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održana ceremonija dodele Oskara u Los Anđelesu; Film "Sve u isto vreme" dobio sedam Oskara

Foto: Photo by Evan Agostini/Invision/AP

LOS ANĐELES - Svečana 95. ceremonija dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke održana je u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu.

Odluku o promeni crvenog tepiha posle 62 godine doneo je kreativni konsultant, koji je objasnio da će tepih u "šampanjac" boji pomoći da se lakše "pređe sa dnevnih dolazaka na elegantnu večernju postavku".

Osvrćući se na prošlogodišnji šamar Vila Smita, voditelj večeri Džimi Kimel je šaljivo je rekao: "Mislim da odluka da idemo na tepih sa šampanjcem, a ne na crveni, pokazuje koliko smo uvereni da neće biti prolivene krvi".

Džejmi Li Kertis dobila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu

Prvonagrađeni film na ceremoniji dodele Oskara u Los Anđelesu je "Pinokio" slavnog reditelja Giljerma del Tora u kategoriji dugometražni animirani film. Giljelmo del Toro je kratko poručio u Dolbi teatru da budućnost filma pripada animaciji.

Oskar za najbolji mušku sporednu ulogu otišao je u ruke Ki Hju Kvana za ulogu i filmu "Sve i isto vreme". On je nagradu posvetio svojoj majci.

Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Džejmi Li Kertis za ulogu u filmu "Sve u isto vreme". Slavna glumica je posvetila nagradu ekipi filma i porodici.

Film "Navaljni" najbolji dokumentarac na dodeli nagrade Oskar

Oskarom za najbolji dokumentarni film nagrađeno je ostvarenje "Navaljni" koje govori o ruskom disidentu Alekseju Navaljnem.

Danja Navaljni, supruga Alekseja Navaljnog kazala je u Dolbi teatru da je njen muž u zatvoru jer govori istinu.

U kategoriji najbolji igrani kratki fim pobedilo je ostvarenje "Irsko opraštanje".

Dejvid Brn nastupio na dodeli Oskara u Dolbi teatru

Oskar za najbolju fotografiju na ceremoniji u Dolbi teatru pripao je Džejmsu Frendu za film "Na zapadu ništa novo". Frend je rekao da oseća kao da mu je danas rođendan. "Zahvaljujem se porodici koja me je ohrabrivala da dođem u ovu situaciju", kazao je Frend.

U muzičkom delu televizijskog spektakla u Los Anđelesu nastupio je Dejvid Brn.

Oskar za najbolju šminku i frizuru otišao je profesionalcima iz ekipe filma "The Whale".

Film "Top Gan: Maverik" osvojio je Oskara za najbolji zvuk

Ceremonija dodele nagrade Oskar ulazi u završnicu, a najbolji originalni scenario napisali su Denijel Kvon i Denijel Šajnert za ostvarenje "Sve u isto vreme" koje večeras ima najviše nominacija. Oskarom za najbolji adaptirani scenario nagrađena je Sara Poli za dramu "Žene govore".

Film "Top Gan: Maverik" osvojio je statuetu za najbolji zvuk.

Posle Zlatnog globusa i Bafte simpatični Indijci M. M. Keravani i Čandrabose dobili su i Oskara za najbolju pesmu "Naatu Naatu" iz filma "RRR".

Najbolja glumica je Mišel Jeo, a najbolji glumac Brendan Frejzer

Film "Sve i isto vreme" opravdava ulogu favorita na večerašnjoj ceremoniji dodele Oskara u Dolbi teatru. Drugi Oskar u karijeri za najbolju montažu dobio je Pol Rodžers za ostvarenje "Sve u isto vreme". Danijel Kvon i Danijel Šajnert trijufovali su večeras u kategoriji: najbolja režija, za film "Sve u isto vreme ".

Najbolja glumica na dodeli Oskara u Dolbi tetaru je Mišel Jeo za film "Sve u isto vreme". Brendan Frejzer je najbolji glumac za ulogu u filmu "Kit" (Whale).

Pevačica sa Barbadosa, Rijana, nastupla je na sceni Dolbi teatra i uspela sve u sali da podigne na noge. Očaravajući nastup imao je i Leni Kravic. 

Trijumf filma "Sve u isto vreme": Nagrađen sa sedam Oskara

Prema očekivanju najbolji film 95. dodele Oskara je ostvarenje " Sve u isto vreme". Posle šest zlatnih statueta od početka večeri, "luda" avanturistička komedija osvojila je u Dolbi teatru i Oskara za najbolji film.

Naučnofantastična akcija "Sve u isto vreme" apsolutni je pobednik 95. dodele Oskara sa sedam zlatnih statueta, uključujući i onu za najbolji film.

Ratni spektakl "Na zapadu ništa novo" nagrađen je sa četiri Oskara. 

Hju Grant zapalio društvene mreže zbog intervjua na dodeli Oskara

Britanski glumac Hju Grant "zapalio" je društvene mreže zbog intervjua koji je dao na crvenom tepihu pre početka dodele Oskara, a u kojem je rekao da je to "najveća svetska grupna terapija". U tom intervjuu on je, na pitanje šta mu je najdraže u vezi sa Oskarima, rekao da je fascinantno to što je tu celo čovečanstvo. "To je sajam sujete (Veniti fer)", rekao je Grant i dodao da ni za koga posebno ne navija, prenosi Foks njuz.

Zbog načina na koji je odgovarao na pitanja novinarke, odnosno zbog toga što je kratko govorio, postao je tema na Tviteru, gde su mnogi komentarisali da je bio "arogantan" i "neprijatan". "Bio je tako nepristojan prema Ešli Grejem na crvenom tepihu, sa sve prevrtanjem očima. Možda je trebalo da ostane kod kuće ako je previše dobar za industriju koju je izabrao", napisao je jedan od korisnika. Drugi je podelio svoje simpatije prema Grejemu, koji je napisao da "noć još nije počela, a da je Grant već imao svoju noć".

Grant je bio na dodeli Oskara kako bi se predstavio zajedno sa svojom koleginicom iz filma "Četiri venčanja i sahrana" Endi Mekdauel, a njihovo predstavljanje za najbolji produkcijski dizajn počelo je jednako nezgodno, jer se par kikotao pre nego što je Mekdauel rekla "Divno je biti ovde", na šta je on brzo dodao "Divno je". "Ovde smo zapravo da uradimo dve stvari. Prva je da podignemo svest o vitalnoj važnosti korišćenja dobrog hidratantnog sredstva. Endi ga nosi poslednjih 29 godina. Nikada ga u životu nisam koristio", rekao je Grant.

Poznate ličnosti prošetale u glamuroznim toaletama na dodeli Oskara

Glumica Kejt Blanšet, koja je osmi put nominovana za najbolju filmsku nagradu, nosila je elegantnu plavu haljinu sa trakom koju su napravile izbeglice kao deo inicijative Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice. Glumica Mišel Jeo stigla je u Dior haljini sa belim resama sa dijamantima, dok je glumica Mišel Vilijams nosila ukrašenu belu Šanel haljinu sa prozirnim preklopom prošaranom kristalima.

Lejdi Gaga koja je u toku večeri izvela pesmu "Hold my hand" stigla je u crnoj Versaće haljini sa prozirnim korsetom. Rijana, koja je takođe pevala na ceremoniji, izvodeći pesmu Lift Me Up nosila je haljinu od kožnih kaiševa i tila. Irska zvezda Pol Meskal dočarao je atmosferu iz 1970-ih sa svojim belim Guči smokingom i pantalonama, dok je glumica Džejmi Li Kertis blistala u Dolče Gabana haljini ukrašenoj kristalima i šljokicama. Anđela Baset, nominovana za najbolju sporednu glumicu za ulogu kraljice Ramonde u filmu Crni panter: Vakanda zauvek, bila je obučena u kraljevsku nijansu ljubičaste.

Dvejn Džonson nosio je bledo ružičasti smoking, a rekao je da su mu ćerke pomogle da izabere odeću. Glumica Hale Beri nosila je belu satensku haljunu Tamare Ralf sa ukrasom od roze zlata, a Dženifer Koneli - Luj Viton haljinu crne boje sa blistavom strukturom oko vrata. 

Mišel Jeo prva žena azijskog porekla koja je dobila Oskara za najbolju ulogu

Mišel Jeo dobila je nagradu za najbolju ulogu na 95. dodeli Oskara u nedelju uveče i postala prva žena azijskog porekla koja je osvojila to priznanje, prenosi CNN.

Šesdesetogodišnja Jeo, koja je dobila nagradu za ulogu u filmu "Sve u isto vreme" takođe je ušla u istoriju tako što je postala prva osoba rođena u Maleziji koja je dobila ulogu za najbolju glumicu na dodeli Oskara. Ona je tek peta osoba azijskog porekla koja je dobila Oskar za glumu i prva za vodeću ulogu.

"Za sve dečake i devojčice koji me gledaju večeras, ovo je pokazatelj nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da treba sanjati velike snove i da se oni mogu ostvariti. Dame, nemojte ikada da dozvolite da vam neko kaže da ste prošle svoj zenit", rekla je Jeo.

Lejdi Gaga pomogla fotografu koji se sapleo o njenu haljinu

Holivudski portal Pipl objavio je video snimak pevačice Lejdi Gage koja pomaže čoveku koji se sapleo o njenu haljinu.

Na snimku se vidi kako Gaga ide tepihom i prolazi kraj čoveka sa foto-aparatom, nakon čega se on, u pokušaju da izbegne njenu haljinu, spotakne i padne na zemlju. Vidi se nakon toga kako se ona okreće ka njemu, prilazi i pomaže mu da ustane.

Prvobitno se nije očekivalo da 36-godišnja pevačica nastupi tokom ceremonije zbog sukoba u rasporedu snimanja nastavka "Džokera", ali je naknadno odlučeno da na ceremoniji otpeva pesmu nominovanu za Oskara iz filma Top Gan: Maverik.

Džejmi Li Kertis posle dodele Oskara: Ma, šta kažeš?

Američka glumica Džejmi Li Kertis, koja je dobila nagradu za najbolju sporednu ulogu u ženskoj kategoriji, za film "Sve u isto vreme", sa nevericom je rekla "ma šta kažeš", kada je pročitano njeno ime na dodeli i pre nego što je izašla na binu da uzme nagradu.

"Znam da izgleda da ovde stojim sama, kao pojedinac, ali ne. Ja predstavljam stotine ljudi. Svim ljudima koji su podržali ovaj žanr filmova koje sam pravila svih ovih godina, a to je hiljade, stotine hiljade ljudi, poručujem - zajedno smo osvojili nagradu", rekla je američka glumica, preneo "Rolingstoun".

Nagradu za najbolju ulogu dobila je Mišel Jeo na 95. dodeli Oskara u nedelju uveče i postala prva žena azijskog porekla koja je osvojila to priznanje.