3. jul 2023 11:35

Egzit objavio dokumentarac o svojoj Pačamama bini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Egzit objavio dokumentarac o svojoj Pačamama bini

Foto: EXIT Photo Team

NOVI SAD - Novosadski festival Egzit (Exit) saopštio je danas da je objavio na jutjubu kratki dokumentarni film "Pachamama - the Tale of Conscious Music" koji govori o njihovoj "Pačamama" bini, koja postoji šest godina.

"U filmu su govorili predstavnica Mohanđi fondacije Devi Mohan, multi instrumentalista i predstavnik vorld mjuzik (world music) žanra Praful, predstavnica medicinske muzike Laor, operski pevač Zoran Todorović i mnogi drugi. Ispričali su zbog čega je ovo mesto važno za njih, šta im muzika donosi, i zbog čega je toliko moćna", naveo je Egzit.

Praful je objasnio da muzika za njega nije samo zabava, već nešto što ga povezuje sa "višim ja ili unutrašnjim jezgrom, sa tim tihim mestom koje je netaknuto dešavanjima u svetu“, dok je Laor istakla da "muzika budi sećanje na nešto što je duboko u našoj ljudskosti”.

"Mislim da su festivali Meka i Medina, gde se budi svesnost prvo kroz ritual igre. Znači igra nas povezuje, kad god počinjemo da pomeramo telo ulazimo u naš odnos sa samim sobom kroz igru", dodao je Todorović.

Mohan je rekla da je "svesno plesanje dokaz da nam ne treba nikakva supstanca is spoljašnjeg sveta da bi nas dovela u to stanje, jer sama svest po sebi je ta punina koja se širi iznutra kao fontana".

Na "Pačamama" bini Egzita, koji će biti održan od 6. do 9. jula u Petrovaradinskoj tvrđavi, nastupiće Vajana Markus (Vylana Marcus), Laura Eksude (Escude), didžej Tebra, Blek bojs siti (Black City Boys), Dip stedi (Deep Steady), Nataša (Natasha) Devi, Sarasvasti druna bend i drugi.