22. decembar 2022 16:01

Saopšten širi spisak kandidata za Oskara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Saopšten širi spisak kandidata za Oskara

Foto: Shutterstock.com/LanKS, ilustracija

LOS ANĐELES - Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je, uoči konačnih nominacija, širi spisak kandidata za nagradu Oskar u deset kategorija, među kojima su za najbolji međunarodni film i za originalnu muziku.

U kategoriji za najbolji međunarodni film, u kojoj mogu učestvovati 92 zemlje, u izbor je ušlo 15 naslova, na osnovu preliminarnih glasova članova Akademije, među kojima su argentinski "Argentina, 1985” i austrijski "Korset".

Slede belgijski film "Blizu", kambodžanski "Povratak u Seoul”, "Sveti pauk" iz Danske, francuski “Sveti Omer”, nemački "Na zapadu ništa novo" i indijska "Poslednja filmska predstava".

U konkurenciji su za sada i irski film "Tiha devojka", meksički "Bardo, lažna hronika šake istine", marokanski "Plavi kaftan", pakistanska "Zemlja radosti", poljski "EO”, južnokoreanska "Odluka o odlasku" i švedska "Kairska zavera".

U kategoriji za najbolju muziku bilo je u konkurenciji 147 naslova, a članovi muzičkog odeljenja Akademije odabrali su 15, među kojima su "Avatar: Put vode" i "Na zapadu ništa novo".

Slede "Babilon”, "Duhovi ostrva", "Crni panter: Vakanda zauvek", "Posvećenost", "Ne brini dušo", ”Sve u isto vreme", "Fabelmanovi", "Nož u leđa: Stakleni luk", "Pinokio Giljerma Del Tora", "Jok" , "Ona reče" "Kraljica" i "Žene govore".

Akademija filmskih umetnosti i nauka je saopštila i širi spisak nominovanih

za najbolji dugometražni dokumentarni film, za kratki dokumentarni film, za najbolju originalnu pesmu, zvučne i specijalne efekte i drugo.

Kako je ranije najavljeno, televizijska ličnost Džimi Kimel biće treći put voditelj svečanosti, a 95. dodela Oskara biće održana 23. marta 2023. godine uživo iz Dolbi dvorane u Holivudu.