25. novembar 2023 15:08

Reditelj Vuk Lungulov-Klotz predstavio svoj film "Mešanac" na 29. FAF-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Reditelj Vuk Lungulov-Klotz predstavio svoj film "Mešanac" na 29. FAF-u

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Čileansko-srpski i američki reditelj Vuk Lungulov-Klotz, sin poznatog režisera Darka Lungulova, predstavio je danas svoj debitantski dugometražni igrani film “Mešanac” (Mutt) u okviru 29. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Nezavisni američki film će biti prikazan premijerno sutra uveče u Mts Dvorani i u ponedeljak, 27.11. u Domu omladine Beograda.

Razgovor na engleskom danas je vodila Milica Joksimović ispred FAF-a, jer Vuk Lungulov Klotz (29) ne zna srpski jezik.

"Istina, iako mi je otac Srbin, žao mi je što ne poznajem taj jezik, mada je to svima čudno, jer je moje ime Vuk i još prezime Lungulov, što svakako ne potiče iz Čilea ili Amerike. Drugo prezime Klotz jeste od majke. Moj otac i majka su se upoznali u Americi, Darko je došao iz Srbije. U Beogradu sam bio poslednji pre 11 godina. Srbiju volim, a više je doživljavam kao dom svog oca, pomalo i kao svoju", istakao je režiser filma "Mešanac", koji živi duže vreme u Americi.

On je dodao da je imao prilike da saradjuje u Americi sa ekipom iz Hrvatske i da su oni zbog njegovog imena i porekla bili sigurni da on razume i govori srpski, tako su mu se i obraćali, pa je Vuk morao da ih ubeđuje da nije tako i da se vrate na engleski u komunikaciji.

Čileansko - srpski autor je do sada snimio tri zapažena kratkometražna igrana filma - "Still Liam" (2016), "Welcome Back, Lenny" (2019) i "River Fork" (2021), koji se pretežno bave temom transrodnih osoba.

"Moj film "Mutt" (Mešanac) je pomogao mnogima nakon što su ga gledali. Sami su mi prilazili nakon projekcije, otvarali mi se, "izlazili iz ormana", priznali da su trans osobe. To mi veoma znači, jer sam i ja ta osoba, a o tome se nedovoljno govori u društvu, u sferi umetnosti, na filmu pogotovo. Želeo sam da publika moj film doživi jako emotivno, da ume da se rasplače i da se nasmeje", istakao je Lungulov-Klotz.

Film "Mešanac" je imao svetsku premijeru u januaru ove godine na Sandens festivalu u Americi, osnivača Roberta Redforda, slavnog glumca, reditelja i producenta.

Tada je glavni glumac Lio Mehiel osvojio Specijalnu nagradu žirija za najboljeg glumca.

"Bila je to prva nagrada koju je osvojio jedan transrodni glumac. Hvala Sandens festivalu što je prepoznao kvalitet njegove glume. Trebalo mi je pune dve godine da pronađem glavnog glumca za ovaj film. Išao sam po raznim udruženjima, agencijama, radio kastinge, jer je glumac morao da bude transrodan. Naišao sam konačno na Lija i zaista je ubedljivo bio najbolji od svih, jako iskren, uverljiv i prirodan na ekranu", naglasio je reditelj i scenarista.

On je naveo da je scenario za "Mešanaca" napisao kada je imao 22 godine i vremenom tekst se menjao, kao i da je prikupljanje sredstava dosta dug proces za nezavisni američki film.

"Njujork je odličan za snimanje nezavisnih 'indie' ostvarenja, dok recimo u Los Anđelesu morate imati sve moguće dozvole za lokacije na kojima radite film. Sa Njujorkom to nije slučaj", otkrio je autor.

Film "Mešanac" je osvojio Specijalno priznanje žirija programa “Generacija 14 plus” na Berlinskom festivalu - Berlinale, i prikazan je već na više od 60 festivala.

Osvojio je nagrade na Mix Milano festivalu (Italija) kao najbolji igrani film, na International Film Festivalu u Sijetlu (SAD) - Velika nagrada žirija "New American Cinema", a zatvorio je i program "Novi reditelj / Novi filmovi" u Njujorku.

Lungulov-Klotz se osvrnuo na karijeru svog oca i mogući uticaj koji je imao na njega.

"Naravno, moj otac Darko je veoma poznat, posebno u Srbiji... Imao je uticaja da i ja postanem filmski autor, naravno. Volimo obojica da posmatramo razne životne situacije, iz svega može da se stvori neki film. Tako sam veoma želeo kao mlađi da postanem režiser", rekao je on.

Otkrio je i da ima planova i za novi film.

"Sledeće ostvarenje će biti u žanru trilera i prvi put priča neće biti na temu transrodnosti. Voleo bih da mogu uskoro da snimam taj novi film", zaključio je Lungulov Klotz.