8. februar 2024 14:56

Dokumentarac "20 dana u Mariupolju" 21. februara u Dvorani KCB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dokumentarac "20 dana u Mariupolju" 21. februara u Dvorani KCB

Foto: Shutterstock.com/Baloncici, ilustracija

BEOGRAD - Dokumentarni film "20 dana u Mariupolju“, koji je nominovan za Oskara, biće prikazan 21. februara (19:00) u Dvorani Kulturnog centra Beograda, najavila je danas ambasada Velike Britanije.

Projekcijom filma ukrajinskog reditelja Mstislava Černova biće obeležena druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, a ceo prihod od ulaznica ide organizacijama koje pomažu ugrožene ratom u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Projekciju humanitarnog karaktera organizuje Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u saradnji sa ambasadama Velike Britanije i Ukrajine.

"Film premijerno prikazan u Srbiji tokom poslednjeg izdanja Beldocs festivala, prati tim novinara Asošijejted presa (AP) koji su ušli u strateški ukrajinski lučki grad Mariupolj, veče uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine", navodi se u saopštenju.

Novinar AP-a Černov je sa kolegama iz produkcijskog tima filma Jevgenijem Maloletkom i Vasilisom Stepanenko, prošlogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade za izveštavanje iz Mariupolja.

Film “20 dana u Mariupolju” je nominovan za Oskara u kategoriji “Najbolji dokumentarni film godine”, a dodela je 10. marta u Los Anđelesu.