15. februar 2024 14:00

Film "Sunce mamino" Koste Đorđevića od sutra u redovnoj bioskopskoj distribuciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Sunce mamino" Koste Đorđevića od sutra u redovnoj bioskopskoj distribuciji

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD – Srpska kinematografija je dobila još jedan domaći film "Sunce mamino" reditelja Koste Đorđevića, čija je svečana premijera održana u utorak u Mts Dvorani u Beogradu, a od sutra je redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Film predstavlja mešavinu žanrova, tako da scenario reditelja Koste Đorđevića sadrži tinejdžersku omladinsku priču, porodičnu dramu, sa elementima melodrama.

Uloge tumače: Pavle Čemerikić, Branka Katić, Denis Murić, Alisa Radaković, Pavle Mensur,

Dubravka Kovjanić, Draginja Voganjac, Tomislav Toma Trifunović, nedavno preminula Melita Bihali, i drugi.

Radni naziv je bio "Žal" dok se ostvarenje snimalo tokom leta 2021, i pod tim imenom je dobio sredstva na konkursu u Filmskom centru Srbije.

Drama se vremenski odvija u svega nekoliko dana tokom letnjeg raspusta kada glavni junak Relja (Pavle Čemerikić) uglavnom gubi vreme, gluvari po blokovima Novog Beograda, i ima samo jednu motivaciju, a to je da osvoji devojku Anu (Alisa Radaković) iz kraja.

Ona mu se svidja već neko duže vreme, i jasno mu je da ga posmatra samo kao prijatelja, a Relja bi želeo da joj postane mnogo više.

Iako na prvi pogled deluje da će scenario skrenuti isključivo u žanr romantične komedije ili tinejdžerskog ostvarenja, autor pomalo zavarava publiku, jer se radi o ozbiljnoj porodičnoj drami.

Time je lik Relja u kompleksnim odnosima sa bliskim ljudima, pre svega ima višeslojan odnos sa majkom, koju krivi što je oterala njegovog oca, i tako on sa svojim mladjim bratom “trpi” njene frustracije.

Osim toga, Relja gradi kvalitetan odnos sa svojim najboljim prijateljem (Denis Murić), koji ima čudnu potrebu za lekovima, kao mladi tabletoman, a voli da čini drugaru razne usluge, kao da mu špijunira tu simpatiju Anu.

Zaplet počinje kada Reljina majka, u tumačenju Branke Katić, povede svoje sinove u stan svoje pokojne majke, koja je upravo preminula, da bi videla mogućnosti da ga proda.

Iz jedne scene je veoma jasno da majka nije imala nimalo dobar odnos sa svojom pokojnom majkom, do te mere da ne želi čak ni sahranu da joj organizuje.

Sasvim neočekivano, Relja se odlučuje da on sam sahrani baku, sa kojom ni sam nije bio u nekim bliskim odnosima, ali ima skrivene motive.

Naime, na taj način želi da impresionira Anu, da joj se predstavi kao emotivan, tužan mladić, misleći da ona voli takvog muškarce.

Film prikazuje sve birokratske probleme oko moguće organizacije sahrane, posebno kada protagonista ne želi da otkrije majci da će baka biti sahranjena već to namerava da učini u tajnosti.

Svetlo u tom tunelu jeste u liku službenice (Dubravka Kovjanić), koja pomaže Relji da učini dobro.

Porodična, omladinska drama "Sunce mamino" nalazi se u tom nizu generacijskih ostvarenja koja pripovedaju o temama koje se tiču tinejdžera i porodice, od naslova "Kelti" Milice Tomović, preko "Usekovanje" Siniše Cvetića, do žestokih priča koje imaju u tkivu i nasilje – "Indigo kristal" Luke Mihailovića i “Zlatni dečko” Ognjena Jankovića.

Publika će biti prijatno iznenadjena što gleda film bez nasilja, psovki, bilo koje vrste agresije, negativne energije, jer se univerzum režisera i scenariste Koste Đorđevića ne prihvata bilo kakve mračne ili teške teme.

Ova mirnodopski postavljena priča govori o novoj šansi odnosa izmedju majke i sina, da jedna smrt bude povod za jedan sasvim novi život u svetlu te tragedije.

Ostvarenje "Sunce mamino" je predstavio bivši direktor Filmskog centra Srbije reditelj Gordan Matić u vidu inserta krajem decembra 2022, i tada je rečeno da će projekat biti sigurno prikazan tokom 2023. godine.

To i nije bilo pogrešno, jer je „Sunce mamino“ imalo svetsku premijeru 5. novembra 2023. na “Black Nights Film Festivalu” u Talinu (Estonija), u okviru “JustFilm” takmičarskog programa omladinskog filma.

Istina, okvir i milje novog filma oslanja se na prethodna dva filma autora - „S/Kidanje“ i „Reži“, čak deluje kao neobičan nastavak ovog drugog naslova.

Autor je imao ideju za “Sunce mamino” još 2004. godine, kada mu je preminula baka, tako da je film i duboko lična priča.

Kosta Đorđević je tada imao dug razgovor sa svojom majkom, gde se reflektovao odnos sina sa mamom preko njenog odnosa sa njegovom bakom, odnosno njenom majkom.

To je bila samo početna ideja od koje je autor dalje razvijao u filmsku relevantnu priču.

Scenarista i režiser se i u prethodnim filmskim projektima bavio svetom tinejdžera, tako da je i u trećem delu to nastavio, očigledno voli da se fokusira na njihov univerzum ili mikrokosmos.

Drama predtavlja i malo drugačiji Beograd, kao težište ili jednog od glavnih uloga u filmu, pravi nemi svedok i saučesnik u pričama ovih likova, junaka i možda anti-junaka.

Tinejdžerska i porodična crna komedija o odrastanju, ilustruje o vrlo složenim emotivnim odnosima, porodičnim vezama na staklenim nogama, o ljubavi koja pokreće i budi.

Sve u scenariju je autentično, uverljivi dijalozi, da se onda ima utisak da je u pitanju dokumentarni film ili ostvarenje koje publika gleda kroz skrivenu kameru, kao da glumci uopšte nemaju scenario, već u potpunosti iz glave govore replike koliko je životno, stvarno, opipljivo u rečima.

Najnoviji film odlikuje i veoma urbana, moderna, elektronska muzika kao pesma „Ti i ja“ koju izvodi popularni hrvatski elektro sastav „Nipplepeople“, inače mistični tandem čiji identitet niko ne zna, a često su imali koncerte u Beogradu (Dom omladine, Beer fest - Ušće, Barutana, Hangar Luka Beograd, Mikser House).

Muziku za film komponovao je veoma uspešni srpsko-američki kompozitor i producent Filip Mitrović iz Los Anđelesa, koji se spojio sa hrvatskim elektropop tandemom "Nipplepeople".

Produkciju filma potpisuju "Kinematografska kuća" (Srbija) i "Marinis Media" (Hrvatska) - Miloš Ivanović i ko-producent Ivana Marinić Kragić.

Vodeći glumci polako osvajaju mali i veliki ekran, tako je Pavle Čemerikić bio zapažen u nezavisnim delima "Ovuda će proći put" i "Lost Country", kao i u ostvarenjima "Teret", "Trag divljači", "Šavovi", "Ničije dete", seriji "Vreme zla".

Na 52. FEST-u mladi glumac će biti prisutan sa domaćim filmovima "Jorgovani" i "78 dana".

Glumica Alisa Radaković je imala sličnu ulogu u filmu "Zlatni dečko", a bila je zapažena u novim filmovima "Oluja" Miloša Radunovića i "Čuvari formule" u režiji glumca Dragana Bjelogrlića. Denis Murić je nakon krimi drama “Zlatni dečko” i “Indigo kristal” ovde sasvim drugačiji, igra znatno mirniju ulogu sa primesama komedije, kao novi izazov za glumca.

Mlade nade predvodi iskusna Branka Katić u jednoj od najboljih uloga poslednjih godina, jer je podarila jednu višeslojnu i kompleksnu majku glavnog junaka.