21. februar 2024 21:43

Dokumentarac "Garavice" o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu prikazan u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dokumentarac "Garavice" o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu prikazan u Beogradu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Dokumentarni film "Garavice" o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, imao je večeras beogradsku premijeru u MTS dvorani, uz blagoslov patrijarha Porfirija.

Dokumentarac autora Dragana Radovića je prikazan u prepunoj Sali 6 MTS dvorane, u prisustvu patrijarha Porfirija i brojnog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Film je zasnovan na više od tri hiljade dokumenata, sudskih presuda, saslušanja, zapisnika i izveštaja, kao i iskazima 27 preživelih svedoka, od kojih 15 govori u filmu.

Prikazivanju su od svedoka prisustvovali Mićo Kovačević, Mićo Kopanić i Žarko Gluvajić, a film objašnjava i posledice koje su usledile nakon likvidacija na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

U obraćanju posetiocima pred početak prikazivanja, patrijarh Porfirije je istakao da je svaki ljudski život svetinja, ali da se i danas svakodnevno susrećemo sa umnogostručenim Kainovim grehom ubistva, pred kojima ostajemo nemi.

Patrijarh je ocenio da se zahvaljujući filmu "Garavice" posle osam decenija susrećemo sa još jednom utamničenom istinom o stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, i zločinom "pred čijim razmerama ostajemo bez daha".

"U grupama je dovođen pravoslavni narod da bezdušno bude likvidiran. Žene, deca, starci... zatrte su čitave porodice, a jedini greh je bio srpsko ime i vera pravoslavna", rekao je patrijarh Porfirije.

Ocenivši da se u Garavicama desio "zločin biblijskih razmera", patrijarh Porfirije je dodao nas film ponovo "podstiče na molitvu stradalnicima, jer su oni sveti mučenici Hristovi".

Patrijarh Porfirije je poručio da "ove i sve nevine žrtve nisu krik poraženog, nego usklik pobednika i dokaz snage Božje u ljudima", i pozvao "da pamtimo svoje stradalnike i uvažavamo tuđe", kako se takvi zločini više nikad ne bi ponovili.

Radović se zahvalio patrijarhu Porfiriju na blagoslovu i Informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve na organizaciji prikazovanja u Beogradu "Garavice", u produkciji njegove fondacije Zaboravljeni korijeni.

Napomenuvši da je u pripremi filma obilazio svedoke rasute po regionu, pronalazio stratišta u zaraslim šumama, ulazio u arhive i prikupio na hilade dokumenata, koje je odlučio prirediti u tri zbornika.

Radović je napomenuo da je tokom istraživanja saznao da je o zločinima na Kordunu i u bihaćkom kraju, odnosno "o svemu što je doživeo" partizan Dragan Grgić napisao knjigu "Korana ko rana", koja je zabranjena 1961. godine, a nedavno ga je objavila fondacija Zaboravljeni korijeni.

Prikazivanju "Garavica" u MTS dvorani prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Ivan Bošnjak, pomoćnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, savetnik u Ministarstvu odbrane Nikola Banjac i drugi.