1. april 2024 14:19

Film "Lost Country" Vladimira Perišića 11. i 12. aprila u muzeju MOMA u Njujorku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Lost Country" Vladimira Perišića 11. i 12. aprila u muzeju MOMA u Njujorku

Foto: Vladimir Perišić

BEOGRAD - Nagrađivani film "Lost Country" reditelja Vladimira Perišića biće prikazan u Walter Reade Theater (Lincoln Center) i u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), 11. i 12. aprila. u okviru programa prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku, saopštili su producenti.

Festival New Directors/New Films osnovan je 1972. godine i predstavlja zajednički projekat MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra u Njujorku.

Nastao je sa idejom da prikaže filmove reditelja u usponu, od kojih su većina tokom vremena postali poznati i veoma uspešni autori i autorke.

Festival je do sada, izmedju ostalih, prikazao ostvarenja Pedra Almodovara, Spajk Lija, Vim Venders, Stivena Spilberga, Vong Kar-vaj, Mihael Haneke, Jorgosa Lantimosa, Ričarda Linklatera i mnogih drugih.

"Lost Country" je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Kanskom festivalu gde je posle dvadeset osam godina pauze doneo prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji - naturščik Jovan Ginić osvojio je nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca festivala, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri "Nedelje kritike".

Od tada je film prikazan na preko 60 internacionalnih festivala.

Radnja ove porodične drame sa elementima političkog trilera događa se 1996, tokom studentskih demonstracija protiv izborne krađe Miloševićevog režima, a priča prati mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.