9. april 2024 12:58

Ljubomir Bandović: Dug i iskren aplauz publike za seriju "Sablja" u Kanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubomir Bandović: Dug i iskren aplauz publike za seriju "Sablja" u Kanu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Svetska premijera RTS-ove serije "Sablja" održana je u Kanu, u čuvenoj dvorani "Limijer" gde je pozdravljena iskrenim i dugim aplauzom, saopštili su produceti.

"Sablja" je jedna od osam serija iz celog sveta koje su odabrane za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju Kanskog festivala, koji se održava od 5. do 10. aprila.

"Moji utisci posle gledanja serije su se prvi desili u Beogradu. Ovde se samo potvrdilo ono što mi se dopalo. Imao sam prilike da još bolje da uđem u neke stvari kao gledalac. Aplauz je bio toliko iskren, dug, da je polako prelazio u emotivan. I ponosan sam, srećan sam i postiđen sam, i onako, baš sam kao mlada pred udaju. Ne znam kako drugačije da kažem, ali pre svega ponosan sam", rekao je glumac Ljubomir Bandović koji u seriji tumači jednog od glavnih junaka, policajca Rakića.

Prema njegovim rečima, u Kanu je postignuto mnogo toga.

"Kako sad otići na Oskara posle ovoga, nema smisla. Ovo jeste, kako neki kažu, deo vrhova koje treba čovek da prođe u životu. Ovo jeste nešto čemu se ne nadaš, ali za šta u tišini radiš i što priželjkuješ", istakao je Bandović i dodao da je izuzetno važno što je na Kanskom festivalu velika ekipa iz Srbije.

Ljubomir Bandović tumači tumači jednog od glavnih junaka, policajca Rakića.

"S obzirom na to da serija nije ni pravljena sa idejom, niti je ispalo da je crno-bela, u smislu načina mišljenja, ideološkog ili bilo kakvog, trudio sam se da napravim čoveka, jer vi u suštini kao glumac ako vam ne daju beli mantil, ne možete da igrate lekara. I ja sam samo pokušao da igram čoveka koji se bavi jednim od najrodoljubivijih poslova, i koji to pokušava da uradi na najbolji mogući način uz pomoć svojih kolega", objašnjava Bandović.

Glumac Dragan Mićanović ističe da je dan u Kanu bio veličanstven.

"Od prvog susreta sa organizatorima pa do prikazivanja dve epizode naše serije bilo je veličanstveno. Nakon toga jedan divan emotivan aplauz. Mogu da vam kažem da imamo jako dobru seriju i da će vrhunac našeg utiska ipak biti prikazivanje serije na RTS-u kada sa našom publikom podelimo ono što smo već podelili sa stranom" rekao je Mićanović.

Mićanović u Sablji tumači Zorana Đinđića i za ulogu naglašava da je jedan od najvećih glumačkih izazova koje je imao u karijeri.

"Naći pravu meru, oživeti lik, ja stalno to ponavljam, koncentrisali smo se na dramsku seriju i da ovaj dramski lik koji je bio preda mnom, postavim kao zadatak. Bilo je teško, ali kad pogledate svu ovu atmosferu u Kanu i reakciju publike, onda nekako sve teškoće zaboravite i uživate u trenutku", naglasio je Mićanović.

 Posle Kanskog festivala i srpskih festivala, serija Sablja biće prikazana na RTS-u.