12. april 2024 20:07

Ekipa serije "Sablja" proslavila kansku nagradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekipa serije "Sablja" proslavila kansku nagradu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Ekipa serije "Sablja" proslavila je večeras osvajanje specijalne nagrade za najbolju glumačku interpretaciju na nedavnom Kanskom festivalu serija (Canneseries) svečanošću u Klubu Radio-televizije Srbije (RTS).

Pred brojnim zvanicama, među kojima je bio i generalni direktor RTS Dragan Bujošević, koreditelji "Sablje" Goran Stanković i Vladimir Tagić slikali su se sa članovima brojne glumačke ekipe, uz izloženu statuetu u obliku palme i slavljeničku tortu.

U obraćanju prisutnima, Stanković je istakao da je njihova serija "jako važna da se ispriča u Srbiji i širom sveta", a da nagrada koja je osvojena u Kanu za najbolji glumački ansambl, pripada i svim članovima ekipe koji su radili na seriji.

"Nismo mogli dobiti bolju nagradu", istakao je Stanković, dok je Tagić dodao da nagrada u Kanu pokazuje "koliko su glumci uradili fantastičan posao".

Prve dve epizode "Sablje", koja govori o atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića (1952-2003), prikazane su nedavno u dvorani "Limijer" u Kanu, čime je ta serija postala prvi televizijski projekat iz Srbije premijerno prikazan na Kanskom festivalu.

Kako je najavljeno, serija će nakon predstavljanja u Kanu i drugim festivalima biti prikazana na RTS-u. Scenaristi serije su Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Tagić i Stanković, a producenti RTS i Dis end det prodakšns (This and That Productions).

Dragan Mićanović, koji u seriji igra Zorana Đinđića, je rekao da je preponosan što je deo predivne ekipe, koja je u Kanu dobila fantastičan aplauz.

"To je bilo za neverovati. Svi smo bili u čudu. Trajalo je i trajalo, nismo znali kuda da se denemo. Dobili smo fantastične kritike", naveo je glumac.

Istakavši da bi svi trebalo da uživaju "u ovom neverovatnom uspehu", Mićanović je dodao da mu je žao što se ne može veseliti punog srca, "jer je nagrada došla za tematiku koja nas je sve jako pogodila".

Mićanović je dodao da bi "voleo da nije bilo ni potrebe snimati ovako nešto", na šta je dobio aplauz prisutnih.

Bandović je rekao da je nagrada bila samo potvrda aplauza kog su dobili u Kanu, koji je "trajao od zahvalnosti do neprijatnosti i nazad", i dodao da je "festival prestižan i tamo biti je čast i jedinstveno iskustvo":

U glumačkoj ekipi serije su i Lazar Tasić, Milica Gojković, Miloš Timotijević, Tihana Lazović, Bojan Žirović, Srđan Miletić, Anđelka Simić, Goran Radaković, Dubravka Kovjanić, Marko Gizdavić, Bojan Krivokapić, Peđa Marjanović, Marko Marković, Nikola Glišić, Vahid Džanković i drugi.

U svom obraćanju, šefica Službe za korporativni imidž i odnose s javnošću RTS-a Duška Vučinić je rekla da se nalaze "u društvu najboljih evropskih glumaca".

"Ovo je veliki uspeh za sve nas za RTS-a, za produkciju Dis end det, srpsku kinematografiju i Srbiju. U ime kuće zahvaljujem se divnoj ekipi na realizaciji projekta i najboljim glumcima u Evropi", rekla je Vučinić.

RTS je prvobitno početak premijernog prikazivanja osam nastavaka "Sablje" bio najavio za 24. februar, ali je to odloženo zbog najave učešća na festivalu u Kanu.