25. april 2024 20:24

Otvoren Austrijski filmski festival u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Austrijski filmski festival u Beogradu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Austrijski filmski festival svečano je večeras otvoren prikazivanjem filma “Nula kalorija” rediteljke Džesike Hausner u bioskopskoj Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Otvarajući festival, direktor Austrijskog kulturnog foruma Amadeus Faltajner (Faltheiner) je istakao da je selektor reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević "napravio poseban i šarolik program".

Radojević je rekao da mu je veliko zadovoljstvo zbog ponude savremene austrijske kinematografije, a pogotovo zbog dva filma njemu omiljenog reditelja Ulriha Zajdla (Ulrich Seidl), koji je jedan od najinteresantnijih evropskih autora u ovom trenutku.

"Filmovi koje ćete gledati na festivalu su veoma precizni, redukovani, nema posebnih filmskih atrakcija. Ali preciznost sa kojom se prepoznaju problemi u savremenom svetu su nešto što izdvaja austrijsku kinematografiju iznad proseka u Evropi u ovom trenutku", ocenio je Radojević.

Urednik filmskog programa DKCB-a Ivan Aranđelović je ocenio da je u Srbiju dobrodošao austrijski film, koga "otkrivamo iz godine u godinu, a ovaj festival raste".

U filmu "Nula kalorija" Mia Vasikovska igra nastavnicu predmeta "Svesna ishrana“ u elitnoj školi, gde postepeno uvlači učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu.

U glavnom programu festivala su i filmovi “Sparta” i “Rimini” Zajdla, “Porodična večera” Petera Hengla (Peter Hengl) i “Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj (Sudabeh Mortezai).

Festival će biti zatvoren 28. aprila (18:00) u DKCB-u premijernom projekcijom filma "Rikerl“ reditelja Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger) i potom mini koncertom Vudua Jurgensa, muzičara i glavnog glumca u ovom filmu, koji će učestvovati i u razgovoru s publikom.

"Austrijski filmski festival 2024" traje od 24. do 28. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, pod sloganom “Imagine: Film”.